Pereiti į pagrindinį turinį

Protestai liepsnoja stipriau

2012-09-14 23:59

Protestai prieš Jungtinėse Valstijose sukurtą ir musulmonus įžeidusį filmą persimetė į kitas šalis. Sekdami libių pavyzdžiu, Jemene demonstrantai vakar irgi bandė šturmuoti JAV ambasadą.

Padegė automobilius

Jemeno sostinėje Sanoje policija vakar šūviais į orą, ašarinėmis dujomis ir vandens patrankomis bandė sutramdyti įsisiautėjusius demonstrantus, kurie šturmavo JAV ambasadą. Nepaisant to, protestuotojams pavyko įsibrauti į ambasados teritoriją ir padegti kelis automobilius.

Pranešama, kad diplomatinės atstovybės darbuotojai buvo evakuoti į saugesnę vietą.

Antradienio vakarą ginkluoti demonstrantai šturmavo JAV konsulatą Libijos mieste Bengazyje, žuvo ambasadorius Christopheris Stevensas ir dar trys amerikiečai.

Stiprina ambasadų saugumą

Protestai, kuriuos pakurstė Jungtinėse Valstijose sukurtas ir musulmonus įžeidęs filmas "Musulmonų nekaltybė", kilo ir kitose šalyse. Egipto sostinėje demonstrantai irgi buvo įsiveržę į JAV ambasados teritoriją, nuplėšė šios šalies vėliavą ir pakabino saviškę. Vakar Kairo policijai taip pat teko panaudoti ašarines dujas, per padrikus susirėmimus sužeidimų patyrė 13 žmonių.

Protesto akcijos vakar vyko prie JAV atstovybių Tunise, Irake, Irane, Šveicarijoje, taip pat Izraelio sostinėje Tel Avive, kur keli šimtai palestiniečių skandavo antiamerikietiškus ir antiizraelietiškus šūkius.

Jungtinės Valstijos stiprina savo ambasadų užsienyje saugumą ir pasiuntė į Libiją du eskadrinius minininkus bei jūrų pėstininkų būrį. Prezidentas Barackas Obama pažadėjo nubausti amerikiečių diplomatų žudikus.

"Noriu užtikrinti, kad patrauksime žudikus atsakomybėn. Ir mes norime, kad pasaulis žinotų, tegu visi, kas nori mums pakenkti, žino – nė vienas teroro išpuolis neaptemdys mūsų vertybių, kurios išdidžiai spindi visame pasaulyje, ir joks prievartos aktas nepakirs Jungtinių Valstijų ryžto", – kalbėjo prezidentas.

Ekstremizmo grėsmė

O ekspertai ragina JAV vadovus atidžiai stebėti padėtį Arabų pavasario šalyse ir padėti joms išvengti stiprėjančių kovotojų keliamos grėsmės.

"Toks įvykis (JAV ambasadoriaus Libijoje nužudymas – red. past.) pabrėžia kovotojų grupuočių mastą daugelyje šių Arabų pavasario šalių, kurios ieškos būdų išnaudoti šią naują politinę laukinių Rytų situaciją", – Oklahomos universiteto Artimųjų Rytų studijų centro direktorius Joshua Landisas sakė naujienų agentūrai AFP. – Tai privers prezidentą du ar tris kartus pagalvoti prieš šokant į laisvės vežimą."

"Arabų pavasaris tebevyksta. Jis nesibaigė. Arabų pavasaris atnešė teigiamų ir neigiamų rezultatų", – teigė Užsienio ryšių tarybos Artimųjų Rytų studijų vyresnysis mokslo darbuotojas Edas Husainas. – Pirmąkart per beveik 70 metų matėme masinius protestus arabų pasaulyje, kurių dalyviai daugiau ar mažiau nori geresnių ryšių su likusia pasaulio dalimi, tačiau taip pat orumo arabų visuomenėse, ir tai tegali būti teigiamas dalykas."

Jam pritarė užsienio politikos studijų centro "National Security Network" Artimųjų Rytų ekspertas Brianas Katulis, jis teigė, kad Jungtinės Valstijos turėtų išlaikyti ryšius ir dirbti su sąjungininkais, mėginant stabilizuoti padėtį tokiose šalyse kaip Jemenas, kurio naujieji lyderiai kovoja su pavojingiausia tarptautinio teroristų tinko "Al Qaeda" grupuote, padedant JAV.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų