Pereiti į pagrindinį turinį

Protestai Rusijoje pabrango. Bet ar jie liausis?

2012-06-07 09:47
Protestai Rusijoje pabrango. Bet ar jie liausis?
Protestai Rusijoje pabrango. Bet ar jie liausis? / Scanpix nuotr.

Milijonai žmonių atsigulė miegoti Rusijoje, o pabudo Baltarusijoje. Šitaip opozicija vertina įstatymų, reglamentuojančių mitingus, drakoniškas pataisas.

Konstitucijos mirtis?

Dokumentu, kuriam vakar pritarė Rusijos parlamentas ir kuris dabar laukia prezidento Vladimiro Putino parašo, maksimalios baudos nelegalių protestų organizatoriams padidintos iki 1 mln. rublių (85 tūkst. litų), o jų dalyviams galės būti skiriamos baudos iki 300 tūkst. rublių (25,5 tūkst. litų). Be to, įstatymas sugriežtino mitingų organizavimo taisykles.

Kritikai stebisi, kad baudos už mitingus tapo netgi didesnės nei už kai kuriuos baudžiamuosius nusikaltimus. Pavyzdžiui, už vagystę įsilaužiant arba vertimą užsiimti prostitucija asmuo galbūt net nepatektų į kalėjimą, o tik atsipirktų 200 tūkst. rublių (17 tūkst. litų) bauda. 300 tūkst. rublių kainuotų netikslingas biudžeto lėšų naudojimas.

Tokius palyginimus pateikia Rusijos tinklaraščių autoriai ir socialinių tinklų vartotojai. Internete kilo didelė pasipiktinimo banga.

„Šiandien, eidama 19-uosius gyvenimo metus, mirė Rusijos Federacijos konstitucija“, – rašė vienas socialinio tinklo „Twitter“ vartotojas.

„Ypatinga magija. Milijonai žmonių atsigulė miegoti Rusijoje, o pabudo Baltarusijoje“, – ironizavo kitas.

Itališkas streikas

Valstybės Dūmos opozicija visokeriopai bandė priešintis valdančiosios „Vieningosios Rusijos“ remiamiems pakeitimams ir netgi griebėsi vadinamojo itališko streiko taktikos – pateikė maždaug 400 pataisų ir reikalavo atskiro balsavimo dėl kiekvienos iš jų. Dėl to svarstymas antradienį užsitęsė iki vidurnakčio, bet galiausiai projektas buvo priimtas po trečio svarstymo 241 balsu už, kurie nusvėrė 147 balsus prieš.

Aukštesniuosiuose Rusijos parlamento rūmuose – Federacijos Taryboje – ilgų diskusijų nebuvo, projektas priimtas 132 balsais už. Prieš jį balsavo vienas deputatas, o dar vienas susilaikė. Dabar projektui trūksta tik prezidento parašo.

Kremliaus pareigūnai jau užsiminė, kad V.Putino veto tikėtis neverta. Prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad V.Putinas įstatymą gali vetuoti tik vienu atveju – jeigu įstatymas prieštaraus analogiškiems teisės aktams kitose Europos šalyse. Bet tokių prieštaravimų atsirasti neturėtų, nes pakeitimų iniciatoriai ir šalininkai parlamente nuolat tvirtino, jog tokios pat priemonės prieš mitinguotojus seniai įteisintos net išsivysčiusiose valstybėse, o Rusijoje šios priemonės bus netgi švelnesnės.

Bet kritikai atkakliai teigia, kad baudomis derėtų lygintis ne į išsivysčiusias valstybes, o į tas, kurių gyventojų vidutinės pajamos panašios į Rusijos.

V.Putino stilius

Vakaruose mitingus reglamentuojančių Rusijos įstatymų pataisos vertinamos labai kritiškai.

„Įstatymo tikslas – pažaboti antikremlišką protestinį judėjimą, – rašė įtakingas Didžiosios Britanijos laikraštis “The Financial Times„. – Dabar bausti bus galima netgi už planuojamos protesto akcijos paminėjimą internete.“

Maskvos Carnegie centro ekspertė Marija Lipman mano, kad didžiulės baudos nebus plačiai taikomos, bet taps daugelio naujų aktyvių protestuotojų, tokių kaip studentai arba paprasti tarnautojai, atgrasymo priemone.

„Jaučiu, kad vyriausybė nesiims taikyti griežtų priemonių visiems iš eilės. Tai nėra V.Putino stilius. Jo užduotis yra ne įbauginti visus gyventojus, bet suskaldyti juos, izoliuoti aktyviausią ir nepaklusniausią grupę, o likusiems, kurie nėra taip atsidavę, pasiųsti žinią, kad jiems geriau nesikišti“, – JAV laikraščiui „The New York Times“ dėstė M.Lipman.

Kritikos strėlių Rusijos valdžiai negailėjo ir buvęs SSRS prezidentas Michailas Gorbačiovas.

„Tai kažkokia savivalė, ir aš manau, kad visuomenė tai atmes, – sakė jis. – Be to, manau, kad Rusijos prezidentas šio įstatymo nepasirašys.“

Prognozuoja naujus protestus

Vakarų apžvalgininkai reiškia nuomonę, kad Rusijos valdžia, griežtindama bausmes mitinguotojams, kenkia pati sau.

Rusijoje protestų banga kilo praėjusių metų pabaigoje, kai V.Putinas paskelbė grįžtantis į prezidento postą. Didžiuliai mitingai vyko prieš kovo 4-osios prezidento rinkimus ir po jų. Bet per keletą mėnesių mitinguotojai pavargo, į protesto akcijas ateidavo vis mažiau žmonių, opozicija susiskaldė. Dabar žmonių pyktis gali įsižiebti su nauja jėga.

Rusijos apžvalgininkas Romanas Chachalinas primena, kad nuo liepos 1-osios Rusijoje pastebimai padidės elektros, dujų ir komunalinių paslaugų kainos.

„Kai protestuojantiems pensininkams, biudžetininkams gyvenimas dar labiau apsunks, jie išeis į gatves. Nes valdžia neduoda jiems jokių kitų būdų apginti savo interesus. Ir jiems bus nesvarbu, ar už tai gresia 30 tūkst., ar 300 tūkst. rublių bauda – abi šios sumos jiems vienodai nepakeliamos“, – elektroniniame leidinyje „Ježednevnyj žurnal“ rašė R.Chachalinas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų