Pereiti į pagrindinį turinį

Protesto išvakarėse – kratos

2012-06-12 23:59
Protesto išvakarėse – kratos
Protesto išvakarėse – kratos / "Scanpix" nuotr.

Rusijai minint valstybinę šventę, Maskvoje šiandien turėtų būti karšta. Po išvakarėse atliktų kratų ir įteiktų šaukimų į apklausą opozicija Milijonų žygyje laukia dar daugiau žmonių.

Žeminanti krata

Rusijos tyrėjai vakar darė kratas įtakingų protestų lyderių namuose ir opozicinių organizacijų biuruose. Šių reidų taikiniais tapo protestų organizatoriai Aleksejus Navalnas, Ilja Jašinas ir Sergejus Udalcovas, taip pat populiari televizijos vedėja ir vakarėlių liūtė Ksenija Sobčiak, kuri po gruodžio mėnesio prezidento rinkimų prisidėjo prie protestų judėjimo.

Pastarosios namuose, naujienų agentūros "Interfax" duomenimis, rasta 1,5 mln. eurų grynųjų pinigų. Šaltinis teisėsaugos institucijose agentūrai teigė, kad šie pinigai gali būti konfiskuoti.

K.Sobčiak vėliau žurnalistams pasakojo, kad krata vyko labai žeminamai. Pareigūnai įsiveržė į butą ankstyvą rytą, neleido šeimininkei apsirengti, skaitė asmeninius laiškus.

"Mūsų šalyje negali ne tik laisvai reikšti savo nuomonės, bet ir bendrauti su žmonėmis, kurie nepatinka valstybei", – piktinosi K.Sobčiak.

Paėmė net marškinėlius

Per kratą A.Navalno ir S.Udalcovo namuose pareigūnai konfiskavo jų kompiuterius, duomenų laikmenas ir mobiliuosius telefonus.

A.Navalnas pranešė, kad iš jo konfiskuoti net marškinėliai su užrašu: "Vieningoji Rusija. Sukčių ir vagių partija. Mano nuomonė."

Didžiosios Britanijos nacionalinis transliuotojas BBC citavo A.Navalno kaimyną, kuris sakė: "1937-uosius metus primena. Negerai visa tai. A.Navalno kovą su korupcija aš, aišku, palaikau. Negali nepalaikyti tokių dalykų. Į antradienio mitingą eiti nesiruošiau, bet dabar žiūriu į tai, kas vyksta, ir svarstau, kad turbūt eisiu."

Byla dėl neramumų

A.Navalnui, I.Jašinui, S.Udalcovui ir K.Sobčiak įteikti šaukimai šiandien atvykti į apklausą Generalinės prokuratūros Tyrimų komitete.

Pasak teisėsaugos, kratos ir apklausos vykdomos tiriant neramumus per gegužės 6 d. Milijonų žygį, kuris į Maskvos gatves sutraukė apie 20 tūkst. žmonių ir baigėsi protestuotojų susirėmimais su policija bei šimtų demonstrantų suėmimu.

Teisėsauga dėl neramumų kaltina organizatorius, kurie esą pažeidė eitynių vykdymo tvarką. Tačiau opozicijos lyderiai dėl visko kaltina provokatorius, įsimaišiusius į minią.

Per susirėmimus nukentėjo dešimtys žmonių, tarp jų 27 OMON pareigūnai. Penki jų patyrė sunkių traumų.

Prokuratūra iškėlė baudžiamąją bylą dėl neramumų kurstymo ir smurtavimo prieš valdžios atstovus. Tiriant bylą jau sulaikyta 12 žmonių.

Viskas vyks pagal planą

Šiandien, kai Rusija mini nepriklausomybės dieną – Rusijos dieną, opozicija planuoja surengti naują Milijonų žygį. Šio renginio organizacinis komitetas vakar skubiai susirinko į posėdį ir pranešė, kad vakarykštės kratos jokios įtakos renginiui neturės.

"Viskas vyks pagal planą, – pranešė vienas Milijonų žygio organizatorių, "Solidarumo" judėjimo aktyvistas Sergejus Davidis. – Koreguojamas bus tik dalyvių skaičius – jis didės. Bet tai įvyks dėl valdžios veiksmų."

Pagal leidimą, kurį opozicijai išdavė Maskvos savivaldybė, šiandienos Milijonų žygyje gali dalyvauti 50 tūkst. žmonių.

Opozicijos atstovai ir žmogaus teisių aktyvistai teisėsaugos veiksmus Milijonų žygio išvakarėse įvertino kaip bandymą įbauginti kylantį protestų judėjimą ir užkirsti kelią masinėms eitynėms, kurios gali kompromituoti V.Putiną, vos prieš mėnesį grįžusį į Kremlių trečiai kadencijai.

"Jie mėgina sužlugdyti Milijonų žygį ir užtikrinti, kad ateitų mažiau žmonių", – tikino žmogaus teisių aktyvistas Levas Ponomariovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų