Pereiti į pagrindinį turinį

Represijų aukomis tapo mokslininkai ir sportininkai

2009-06-25 19:38
Represijų aukomis tapo mokslininkai ir sportininkai
Represijų aukomis tapo mokslininkai ir sportininkai / AFP nuotr.

Irano valdžia toliau kovoja prieš opoziciją nesirinkdama priemonių. Režimo represijas patiria net mokslininkai ir sportininkai.

Futbolininkų karjera baigta

Po susitikimo su prezidento rinkimus pralaimėjusiu Miru Hosseinu Mousavi buvo suimti 70 dėstytojų iš įvairių Irano universitetų, pranešė opozicijos laikraštis „Kalemeh Sabz“. Visi jie priklauso mokslininkų grupei, pasisakančiai už liberalias reformas. Kur buvo nuvežti suimtieji, nežinoma.

Irano futbolo federacija visam gyvenimui diskvalifikavo keturis nacionalinės rinktinės futbolininkus, kurie su Pietų Korėjos komanda rungtyniavo ant rankų užsirišę žalius raiščius - opozicijos simbolius. Irano futbolo federacija, spaudžiama jėgos struktūrų, pareiškė, kad futbolo aikštė - ne vieta tokioms akcijoms, ir nutraukė perspektyvių sportininkų karjeras.

Per masinius protestus, kurie kilo po birželio 12 d. prezidento rinkimų, žuvo mažiausiai 17 žmonių, šimtai opozicijos aktyvistų atsidūrė už grotų.

Irano opozicija ketvirtadienį planavo surengti gedulingą mitingą protesto aukų atminimui pagerbti, tačiau dėl valdžios represijų buvo priversta atidėti šią akciją.

Opozicijos lyderis grasinimų nebijo

Opozicijos lyderis M.H.Mousavi ketvirtadienį sakė, kad yra spaudžiamas atšaukti reikalavimą anuliuoti ginčijamų prezidento rinkimų rezultatus.

„Pastarosiomis dienomis man daromu spaudimu siekiama priversti mane atsisakyti savo reikalavimo anuliuoti rinkimų rezultatus“, - sakė M.H.Mousavi, kuris birželio 12 d. vykusiuose rinkimuose pralaimėjo prezidentui Mahmudui Ahmadinejadui. Tačiau jokie grasinimai nesumažins jo ryžto kovoti už Irano žmonių teises, sakė politikas.

„Dėl asmeninių interesų ir grasinimų baimės aš neatsisakysiu pastangų siekti, kad būtų garantuojamos Irano žmonių teisės“, - nurodė jis pareiškime, kuris paskelbtas jo laikraščio „Kalemeh Sabz“ interneto svetainėje.

Deputatų akibrokštas prezidentui

Oficialus prezidento rinkimų nugalėtojas M.Ahmadinejadas pergalės progą trečiadienį vakare surengė iškilmingą priėmimą, tačiau daugiau kaip 100 Irano parlamento narių ignoravo šalies vadovo kvietimą ir renginyje nepasirodė.

Pasak apžvalgininkų, toks masinis demonstratyvus kvietimo atsisakymas rodo didelį susiskaldymą dėl prezidento rinkimų rezultatų net tarp Irano politinio elito viršūnės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų