Pereiti į pagrindinį turinį

Režisierius R.Polanskis: pabaisa ar tik suklupęs genijus?

Tragedija: R.Polanskis labai skaudžiai išgyveno savo žmonos Sh.Tate mirtį ir būtent po to pradėjo gyventi palaidą gyvenimą.
Tragedija: R.Polanskis labai skaudžiai išgyveno savo žmonos Sh.Tate mirtį ir būtent po to pradėjo gyventi palaidą gyvenimą. / AFP nuotr.

Abejingų nėra: vieni norėtų jį ir toliau matyti sėdintį prie filmavimo kameros ir kuriantį šedevrus, kiti – kameroje už kalėjimo grotų. Režisieriaus Romano Polanskio areštas suskaldė ir JAV, ir visą pasaulį.

Neeilinė biografija

Praėjusį šeštadienį Šveicarijoje už trijų dešimčių senumo nusikaltimą ir tai, jog vengė stoti prieš JAV teismą, suimto 76-erių R.Polanskio gyvenimo, slapstymosi nuo teisingumo ir arešto istorija kupina ir tragiškų detalių, ir mįslingų prieštaravimų.

R.Polanskio biografija išties prieštaringa. Dar būdamas vaikas jis turėjo pereiti visus Holokausto baisumus, o kiek vėliau pergyveno savo žmonos, aktorės Sharon Tate netektį – ji buvo žiauriai nužudyta religinio fanatiko Charleso Mansono pasekėjų.

Bet yra ir kita R.Polanskio gyvenimo pusė – šlovė, visuotinis pripažinimas ir... 1977-aisiais įvykdytas nusikaltimas.

Pasinaudojo 13-mete

Tą įsimintiną 1977-ųjų vakarą, jo gero bičiulio, aktoriaus Jacko Nicholsono namuose vyko fotosesija, kurioje dalyvavo ir būsimasis modelis, 13-metė Samantha Geimer. Daugelis žmonių iki šiol mano, kad S.Geimer tikėjosi pakartoti Nastassjos Kinski, žymios aktorės, sėkmę. Pastarajai esant vos 15-os R.Polanskis ją pasirinko savo fotomodeliu, vėliau tapo jos meilužiu ir padėjo jai tapti kino žvaigžde.

Tiesa, jei S.Geimer ir turėjo panašių vilčių, joms buvo lemta žlugti: kompanija ne tik fotografavosi, bet dar apsisvaigino alkoholiu ir narkotikais, o vakarėlis baigėsi tuo, kad R.Polanskis išprievartavo apsvaigusią merginą visais įmanomais būdais ir netrukus atsidūrė JAV teisėsaugos rankose.

Jau suimtas režisierius susitarė su prokurorais, kad jei pripažins savo kaltę, jo kaltintojai ir teisėjas Laurence'as Rittenbandas skirs jam 42 dienų įkalinimo psichiatrijos ligoninėje bausmę ir "psichologinių testų" kursą, o kaltinimai išprievartavimu, sodomija ir neteisėtais lytiniais santykiais su nepilnamete bus panaikinti.

Žymiausias bėglys

Pripažinęs savo kaltę ir atbuvęs nustatytą laiką ligoninėje, R.Polanskis buvo paleistas, iki bus paskelbtas teismo nuosprendis. Bet teismo išvakarėse jis nugirdo gandus, kad išsigandęs visuotinės kritikos dėl galbūt per švelnios nutarties teisėjas greičiausiai sulaužys susitarimą. Todėl R.Polanskis nieko nelaukęs susikrovė lagaminus ir pabėgo iš JAV, tapdamas vienu žymiausių bėglių, besislapstančių nuo Amerikos teisingumo.

Į JAV jis jau niekuomet negrįžo ir visus tuos metus stengėsi vengti šalių, kurios turi ekstradicijos sutartis su Vašingtonu.

Šis nelemtas įvykis režisieriui turėjo labai skaudžių padarinių: jis neteko galimybės dirbti Holivude, kur sukūrė garsiausius savo filmus. Be to, daug žmonių paprasčiausiai jį atstūmė. Savo autobiografijoje R.Polanskis prasitaria: "Žinau, kad mane visi pažįsta, bet dauguma mane žino tik kaip ištvirkusį neūžaugą..."

Auka atleido

Visus tuos metus režisierius, padedamas teisininkų, bandė panaikinti JAV teismo kaltinimus. Netgi jo auka, dabar jau suaugusi moteris, S.Geimer jau senokai yra pareiškusi, jog atleido režisieriui ir mano, kad ši byla turėtų būti nutraukta.

2008 m. netgi pasirodė dokumentinis filmas, kuris, neneigdamas R.Polanskio kaltės, pabandė atskleisti JAV teisingumo sistemos absurdą. Po filmo režisieriaus advokatai pateikė ieškinį Los Andželo apygardos prokuratūrai, kad 1977 m. bylos kaltinimai būtų panaikinti.

Prokurorai įnirtingai neigė ieškinyje pateiktus argumentus ir paviešino šimtus puslapių prisiekusiųjų parodymų. S.Geimer apkaltino prokurorus, kad jie kelia į viešumą bjaurias to įvykio detales ir taip diskredituoja jos šeimą.

Vis tik 2009 m. vasarį vykęs teismo procesas nustatė, kad bylos teisėjas, dabar jau amžiną atilsį L.Rittenbandas, netinkamai elgėsi, tačiau tam, kad kaltinimai būtų panaikinti, R.Polanskis turi grįžti į JAV ir stoti prieš teismą.

Tačiau JAV teisėsauga nelaukė R.Polanskio savanoriško sugrįžimo. Po ištisų dešimtmečių detektyvų pastangų ir diplomatinio susirašinėjimo, režisierių pričiupti padėjo internetinė paieškos sistema "Google". Los Andželo prokuratūra pripažino, kad apie R.Polanskio vizitą Šveicarijoje ji esą sužinojo internete.

Kodėl dabar?

R.Polanskiui atsidūrus Šveicarijos cypėje, į jam palaikyti skirtas akcijas aktyviai įsitraukė Prancūzijos, Lenkijos, Italijos ir netgi JAV menininkų bendruomenės, politikai ir diplomatai.

Tiesa, jei atsiribotume nuo pramogų verslo ir politinio elito simpatijų, pamatytume, kad viešosios nuomonės apklausos nėra jau tokios palankios R.Polanskiui. Antai pagrindinių prancūzų ir šveicarų dienraščių apklausos rodo, kad daugiau nei du trečdaliai respondentų pasisako už tai, kad režisierius stotų prieš teisingumą ir atsakytų už savo nusikaltimą.

Kad ir kaip ten būtų, ir palaikantiems, ir smerkiantiems R.Polanskį kyla klausimas: kodėl jis suimtas būtent dabar? Visiškai neseniai Kalifornijos valstijos įstatymų leidėjai užsimojo apkarpyti išlaidas, skirtas kalėjimams išlaikyti, ir iš perpildytų Kalifornijos kalėjimų buvo nutarta paleisti per 40 tūkst. kalinių.

Kita įtartina aplinkybė ta, kad patikimi dienraščio "The Los Angeles Times" šaltiniai miesto prokuratūroje teigia, jog per pastaruosius dešimtmečius būta bent pustuzinis galimybių suimti kino genijų, bet tai nepadaryta.

Britų rašytojas Robertas Harrisas, pagal kurio knygos siužetą pastatytas paskutinis R.Polanskio filmas, taip pat stebisi, kodėl režisierius suimtas būtent dabar, po daugybės viešų vizitų Šveicarijoje: "Jis čia buvo daugybę kartų ir šveicarai turėjo gausybę progų jį suimti, jei tik būtų to norėję."

Tapo atpirkimo ožiu?

Vienas oficialių paaiškinimų, kodėl staiga šveicarai suėmė R.Polanskį, yra tas, kad JAV paprasčiausiai niekada iki šiol oficialiai to neprašė.

Bet kita, labiau intriguojanti versija sieja pastarojo savaitgalio įvykius su skandalu, kuris kilo dėl šveicarų banko UBS. Visiškai neseniai šis bankas pripažino, kad padėjo tūkstančiams turtingų amerikiečių išvengti mokesčių. Po to, kai JAV pagrasino UBS darbuotojams iškelsianti baudžiamąsias bylas, bankas pradėjo tartis su JAV pareigūnais dėl amerikiečių klientų sąskaitų detalių perdavimo.

Šis skandalas pakenkė bankui, nuo seno žinomam kaip nacių, trečiojo pasaulio diktatorių ir didžiausių nusikaltėlių finansine prieglauda. Ir ne tik viešųjų ryšių prasme. Visa tai gresia ištiso verslo modelio griūtimi ir kartu labiausiai žinomo ir pelningiausio Šveicarijos ekonomikos sektoriaus – bankininkystės – diskreditacija.

Taigi kai kurie apžvalgininkai mano, kad R.Polanskio areštas yra pagal principą "tu man, aš tau", o kartu ir šveicarų siunčiamas susitaikymo ženklas amerikiečiams. AP naujienų agentūra aptiko atsitiktinai paviešintą dokumentą, kuriame teigiama jog "šveicarai, spaudžiami UBS skandalo padarinių, nori numesti kaulą JAV". Tiesa, šią versiją šveicarai greitai paneigė.


Gyvenimo atspindys – filmai?

Kuris R.Polanskio filmas labiau atspindi jo gyvenimą: siaubo klasika tapęs filmas apie šėtono kūdikį, užgimusį nekaltos merginos kūne, – "Rozmari kūdikis" ar "Pianistas", juosta, laimėjusi "Oskarą" ir papasakojusi pasauliui apie menininką, kuris pergyvena nacistinės valstybės persekiojimą? Vienareikšmiško atsakymo į šį klausimą, matyt, nėra.

Kai kurie R.Polanskį bando idealizuoti, lygindami jo gyvenimo istoriją su Victoro Hugo klasika tapusiais "Vargdieniais" ir juose pasakojama istorija apie Žaną Valžaną, buvusį kalinį, bandantį pakeisti savo gyvenimą, kurį beatodairiškai persekioja ir medžioja Paryžiaus policijos inspektorius Žaveras. Kita tuo metu triumfuoja: pagaliau teisingumas nugalėjo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų