Pereiti į pagrindinį turinį

Rinkimai be pralaimėjusių

2009-02-12 09:00
Rinkimai be pralaimėjusių
Rinkimai be pralaimėjusių / AFP nuotr. Baimė: palestiniečiai nerimauja dėl gero dešiniųjų pasirodymo Izraelio rinkimuose. Jie gali sustabdyti taikos procesą.

Izraelio parlamento rinkimuose yra du nugalėtojai. Apie savo partijų pergalę paskelbė ir užsienio reikalų ministrė Tzipi Livni, ir buvęs premjeras Benjaminas Netanyahu.

Pralaimėjo, bet nugalės

"Aš laimėjau", – tokią antraštę greta Tz.Livni ir B.Netanyahu nuotraukų pirmajame puslapyje spausdina Izraelio didžiausio tiražo laikraštis "Yedioth Ahronoth". Tz.Livni centristų partija "Kadima" gavo 28 iš 120 vietų Knesete, o B.Netanyahu partija "Likud" – 27 vietas. Tačiau dešiniosios partijos, kurios labiau linkusios sudaryti koaliciją su "Likud", smarkiai sustiprino savo pozicijas, todėl premjeru greičiausiai taps B.Netanyahu. "Jis pralaimėjo, bet nugalės", – skelbia bulvarinis laikraštis "Maariv".

Izraelio dešiniesiems iškilti padėjo karas Gazos ruože ir visuotinis susirūpinimas saugumu. Per kampaniją B.Netanyahu žadėjo nuversti "Hamas" ir sustabdyti raketų atakas prieš Izraelį. Be to, buvęs premjeras atmetė galimybę artimiausiu metu svarstyti klausimus, susijusius su Palestinos valstybės įkūrimu. Anot jo, tai bus galima aptarti tada, kai susidarys tinkamos sąlygos.

Nusiteikęs vadovauti

59 metų B.Netanyahu nusiteikęs vadovauti naujajai vyriausybei. "Likud" ne tik daugiau kaip dvigubai padidino savo vietų parlamente skaičių, bet ir, ko gero, užsitikrins kitų dešiniųjų palaikymą. "Esu tikras, kad galėsiu formuoti kitą vyriausybę, – sakė jis. – Galiu suvienyti visas šios šalies jėgas ir vadovauti Izraeliui." Iš viso dešiniosios pakraipos partijos laimėjo 65 vietas parlamente.

Tiesa, daug kas priklausys nuo kraštutinių dešiniųjų partijos "Yisrael Beitenu", kuriai vadovauja Avigdoras Liebermanas. Jo partija užėmė trečią vietą – turės 15 parlamentarų. Parama šiam griežtai kalbančiam imigrantui iš buvusios Sovietų Sąjungos, kuris yra dirbęs baro apsaugininku, padidėjo po karo Gazos ruože, nes jis žadėjo smogti Izraelio priešams geležiniu kumščiu. "Esu labai patenkintas rinkimų rezultatais", – šalininkams sakė A.Liebermanas.

Ragino jungtis

Daugiausia vietų parlamente laimėjusios partijos "Kadima" lyderė taip pat tikisi formuoti naują vyriausybę. "Šiandien žmonės pasirinko "Kadimą", – partijos šalininkams Tel Avive sakė Tz.Livni, žadėdama tapti antrąja moterimi Izraelio premjero poste. Jis paragino B.Netanyahu prisijungti prie savo vadovaujamos nacionalinės vienybės vyriausybės. "Izraelis nepriklauso dešinei taip pat, kaip taika nepriklauso kairei", – sakė 50 metų teisininkė ir buvusi "Mossad" agentė.

Nors "Kadimos" šalininkai paskelbus balsavusiųjų apklausos rezultatus šokinėjo iš džiaugsmo, dar neaišku, ar Tz.Livni bus paprašyta formuoti naują vyriausybę. Pagal Izraelio politinę sistemą daugiausia vietų parlamente gavusiai partijai nebūtinai pavedama formuoti vyriausybę.

Nors nuogąstauta, kad dėl prasto oro rinkėjų aktyvumas bus mažas, antradienį balsuoti atėjo 65,2 proc. žmonių, kurių iš viso yra beveik 5,3 mln. Aktyvumas buvo kiek didesnis nei per 2006 m. rinkimus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų