Pereiti į pagrindinį turinį

Rinkimai Moldovoje: tarp Rusijos ir Europos

2015-06-28 09:46 diena.lt inf.
Zinaida Greceanii
Zinaida Greceanii / Scanpix nuotr.

Moldavai sekmadienį balsuoja vietos valdžios rinkimų, kurie laikomi patikrinimu, ar šalis yra įsipareigojusi dėl europinės integracijos, antrajame rate.

Atidžiai stebima, kas laimės sostinės Kišiniovo mero postą – proeuropietiškas dabartinis, nuo 2007-ųjų dirbantis miesto vadovas Dorinas Chirtoaca (Dorinas Kirtoakė) ar jo prorusiška varžovė Zinaida Greceanii (Zinaida Grečiani), buvusi Komunistų partijos narė ir buvusi šalies premjerė.

4 mln. gyventojų turinčioje šalyje antrasis rinkimų ratas vyksta 458 miestuose.

Derybos dėl naujos vyriausybės prasidės paskelbus rinkimų rezultatus. Užsienio reikalų ministrė Natalia Gherman (Natalija German) šią savaitę buvo paskirta laikinąja premjere.

Rinkimai šioje buvusioje sovietinėje respublikoje buvo surengti po to, kai atsistatydino proeuropietiškas premjeras Chirilas Gaburici (Kirilas Gaburičis), kilus abejonėms dėl jo mokyklos baigimo pažymėjimo ir universiteto diplomo autentiškumo.

Rinkimų apylinkės buvo atidarytos 7 val. vietos laiku ir dirbs iki 21 valandos. Preliminarių rezultatų laukiama vėlai sekmadienį.

Šie rinkimai laikomi barometru, ar Moldova tęs integraciją į Europos Sąjungą, ar pasuks suartėjimo su Rusija keliu.

Proeuropietiškos partijos jau per pirmąjį turą laimėjo 348 miestuose ir kaimuose, prorusiškos – 56, o nepriklausomi kandidatai laimėjo 34 savivaldybėse. Likusiose 458 savivaldybėse vyksta antrasis rinkimų ratas.

Kišiniove pirmajame rinkimų rate birželio 14 dieną D.Chirtoaca surinko 37,4 proc., o Z.Greceanii – 35,9 proc. balsų.

Antrajame pagal dydį Moldovos mieste, Belcyje, prorusiškų pažiūrų verslininkas Renato Usatii (Renatas Usatas) jau pirmajame rinkimų ture buvo išrinktas meru, gavęs 73,7 proc. balsų. Šis Moldovos šiaurėje esantis miestas tradiciškai laikomas prorusišku.

R.Usatii pernai lapkritį, prieš parlamento rinkimus, pabėgo į Rusiją, tvirtindamas, kad bijo būti sulaikytas Moldovos valdžios, kai teismas uždraudė jo partijai dalyvauti rinkimuose, nes ši gavo pinigų iš užsienio, o tai draudžiama.

Be to, per pirmajį turą Orhėjyje, šalies rytuose, pelnęs 62 proc. balsų laimėjo prorusiškas verslininkas Ilanas Shoras (Ilanas Šoras), kilęs iš Izraelio, ir kurio veiklą teisėsauga pernai prieš lapkričio rinkimus tyrė dėl daugiau kaip 1 mlrd. eurų dingimo iš trijų Moldovos bankų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų