Pereiti į pagrindinį turinį

R.Kadyrovo priešui – mirtinos kulkos

2009-01-15 09:00

Nuo kruvino Ramzano Kadyrovo režimo pabėgęs čečėnas mirties neišvengė. Rusijos remiamą Čečėnijos prezidentą kaltinęs grobiant žmones Umaras Israilovas antradienį buvo nušautas Austrijos sostinėje Vienoje.

Kaip teigia dienraštis "The New York Times", tai veikiausiai dar viena politiškai motyvuota Rusijos piliečio, kritikavusio Čečėnijos vyriausybę, žmogžudystė. Už nepriklausomybę kovojęs U.Israilovas kadaise buvo sulaikytas R.Kadyrovui ištikimų dalinių. Tačiau netrukus vyrui buvo pritaikyta amnestija. Kurį laiką jis dirbo R.Kadyrovo apsaugininku, tačiau netrukus nusprendė ieškoti prieglobsčio Europoje.

2006 m. pabaigoje jis Europos Žmogaus Teisių Teismui pateikė prieš Rusiją nukreiptą ieškinį, kuriame teigė, kad R.Kadyrovo įsakymu Čečėnijoje nuolatos buvo grobiami ir kankinami režimo oponentai. Kankinamas buvo ir pats U.Israilovas.

Nuo režimo nukentėjo ir jo tėvas. Kai U.Israilovas paliko Rusiją, Čečėnijoje buvo sulaikytas jo tėvas, jis kalėjime nepateikus jokių kaltinimų praleido 10 mėnesių. Taip buvo siekiama priversti sūnų grįžti namo. Senoliui irgi teko palikti tėvynę.

27 metų U.Israilovas ne kartą teigė, kad R.Kadyrovas – labai galingas žmogus ir jam pageidaujant, gali būti nužudytas bet kas ir bet kur.

Tai jau ne pirmas atvejis, kai žudomi užsienio valstybėse prieglobstį radę Čečėnijos nepriklausomybės šalininkai. Vos prieš mėnesį Stambule netoli savo namų buvo nužudytas buvęs Čečėnijos lauko vadas Islamas Džanibekovas.

Policija rado tris 7,62 mm kalibro gilzes. I.Džanibekovas nušautas pistoletu su garso duslintuvu. Stambule jis gyveno šešerius metus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų