Pereiti į pagrindinį turinį

Rumunijos parlamentas ragina prezidentą atsistatydinti dėl jo brolio arešto

2014-06-25 13:08 diena.lt inf.
Traianas Basescu
Traianas Basescu / Reuters nuotr.

Rumunijos parlamentas trečiadienį paragino prezidentą Traianą Basescu (Trajaną Besesku) atsistatydinti, kai šalies vadovo brolis buvo suimtas dėl kyšio paėmimo iš vieno nusikalstamo pasaulio vadeivos.

344 iš 588 įstatymų leidėjų balsavo už neįpareigojantį pareiškimą, kuriame sakoma, kad T.Basescu atsistatydinimas būtų itin svarbus, siekiant atkurti „Rumunijos patikimumą“.

T.Basescu, kuris kovą su korupcija paskelbė savo kadencijos prioritetu, pateko į keblią padėtį, kai jo broliui ir žentui buvo pateikti kaltinimai dėl kyšininkavimo.

17 parlamentarų susilaikė per trečiadienį surengtą balsavimą, tuo tarpu įstatymų leidėjai iš dviejų T.Basescu palaikančių centro dešiniųjų partijų jame nedalyvavo.

„Prezidentas Basescu nebegali garantuoti prezidento posto prestižo, nepriklausomybės ir legitimumo“, – sakoma parlamento pareiškime.

„Dėl to raginame jį nedelsiant atsistatydinti“, – pridūrė įstatymų leidėjai, argumentuodami, kad kaltinimai prezidento broliui pateikti „itin rimtoje kyšininkavimo byloje“.

Tačiau T.Basescu jau atmetė pasitraukimo galimybę, sakydamas, kad yra pasiryžęs dirbti savo poste iki paskutinės kadencijos dienos.

Valstybės vadovo kadencija pasibaigs po lapkritį vyksiančių prezidento rinkimų.

Prezidento jaunesnis brolis Mircea (Mirčia) buvo suimtas penktadienį ir apkaltintas paėmęs 250 tūkst. eurų (863 tūkst. litų) kyšį mainais į savo įtakos panaudojimą byloje, kurioje nusikalstamo pasaulio vadeiva Sandu Anghelas (Sandus Angelas) buvo kaltinamas pasikėsinimu nužudyti.

Kovos su korupcija tarnybos prokurorai teigia, kad M.Basescu pasinaudojo savo ryšiais su prezidentu ir įtikino S.Anghelą, kad gali pasiekti, jog kaltinimai jam būtų panaikinti. Aukščiausiasis Teismas gegužę galiausiai skyrė S.Anghelui aštuonerius metus ir devynis mėnesius laisvės atėmimo.

T.Basescu pirmadienį sakė per spaudos konferenciją, kad niekada nesikišo į teismo procesus, ir neigė ką nors žinojęs apie tuos kyšius.

Papildomų rūpesčių šią savaitę sukėlė prezidento žentas Radu Pricopas (Radus Prikopas), atsidūręs tyrėjų akiratyje dėl įtariamo suklastotų dokumentų panaudojimo, siekiant gauti milijonų eurų kompensaciją už buvusio Rumunijos komunistinio režimo nusavintą turtą.