Pereiti į pagrindinį turinį

Rusai traukiasi plėšdami ir sprogdindami

2008-08-25 09:30
Rusai traukiasi plėšdami ir sprogdindami
Rusai traukiasi plėšdami ir sprogdindami / "Reuters" nuotr.

Savaitgalį kai kuriuose Gruzijos miestuose ir toliau šeimininkavo rusų kariai, nors Maskva žadėjo išvesti armiją iki penktadienio. Šalyje vyko protesto akcijos, o Batumio uostą vakar pasiekė pirmas JAV karo laivas.

Užvažiavo ant minos

Vakar netoli Gorio buvo susprogdintas traukinys. "Traukinys sprogo veždamas degalus geležinkeliu - šis buvo užminuotas", - vakar sakė Gruzijos vidaus reikalų ministerijos atstovas Šota Utiašvilis. Jis pridūrė neturintis duomenų apie nukentėjusius žmones.
Sprogimo vieta yra Skros kaime, 5 km į vakarus nuo Gorio. Anksčiau čia buvo karinė bazė, iš kurios rusų kariai pasitraukė penktadienį po 10 dienų okupacijos.
Pasak pareigūnų, sąstatas važiavo pagrindiniu geležinkeliu, jungiančiu Gruzijos rytinę ir vakarinę dalis. Tai pagrindinis kelias, kuriuo eksportuojama nafta iš Azerbaidžano į Europos rinkas.

Visiškai pasitraukti neskuba

Nors rusų kariai Gruzijos teritoriją pagal susitarimą turėjo palikti jau penktadienį, savaitgalį kai kuriuose šalies miestuose rusai vis dar šeimininkavo. Rusijos pajėgos vis dar kontroliavio prieigas prie Počio ir vos 10 km į šiaurę nuo Gorio įkūrė kontrolės postą.

Maždaug tūkstantis Gruzijos gyventojų šeštadienį protestavo Počio mieste, kur dar yra likę keliasdešimt Rusijos kareivių, įsikūrusių kontrolės poste prie strateginio Juodosios jūros uostamiesčio Počio.

Anksčiau Rusijos atstovai pranešė, kad Rusijos pajėgos patruliuos šiame Gruzijos ekonomikai itin svarbiame mieste, nors jis ir nepatenka į separatistinės Abchazijos pasienyje nustatytą buferinę zoną, kurioje Maskva pažadėjo palikti dalį savo taikdariškų pajėgų.

NATO atstovė spaudai Carmen Romero šeštadienį pareiškė, kad Rusijos pajėgos privalo atitraukti pajėgas į pozicijas, kurias jos užėmė prieš konfliktą su Gruzija. "Jie turėtų atsitraukti į pozicijas, kurias užėmė rugpjūčio 6 d.", - šeštadienį kalbėjo NATO atstovė. Žinia, Gruzijos ir Rusijos ginkluotas konfliktas separatistinėje Pietų Osetijoje prasidėjo naktį į rugjūčio 8 d.

Šaiposi ir iš amerikiečių

Šeštadienį Gruzijos miesto Senakio karinėje bazėje vėl plevėsavo Gruzijos vėliava. Tačiau čia atvykę gruzinų kariai buvo šokiruoti - bazė buvo nusiaubta, o vieno pulkininko kabinete dažais išpurkšta pašaipi replika amerikiečiams.

"Ačiū, dėde Semai, už uniformas, kurias padovanojai rusų desantininkams!" - anglų kalba skelbė grafitas. JAV padėjo parengti ir apginkluoti šios provakartietiškos Pietų Kaukazo valstijos armiją, todėl rusams galėjo pasirodyti, jog minėtos uniformos pasiūtos Vašingtone.

Vos 2006 m. atidaryta bazė po rusų karių vizito buvo suniokota, o moderni įranga išplėšta. Minėtos bazės dalyje mėtėsi šimtai gruzinų uniformų, kareiviškų batų, indų ir valgomųjų įrankių, kurių rusai nesivargino pasiimti. Durys buvo išlaužtos, langai - išdaužyti.

JAV atplukdė pagalbą

Vakar JAV karinio jūrų laivyno laivas su humanitarine pagalba atplaukė į Gruzijos Batumio uostą. Tai pirmas iš trijų laivų, Vašingtono pasiųstų padėti šiai Kaukazo valstybei.

Laivas inkarą išmetė tolokai nuo kranto, nes yra per didelis, kad galėtų įplaukti į šį Gruzijos pietvakariuose esantį prekybos uostą. Jo krovinį iškrauti ir į krantą nugabenti turėjo mažesni laivai, o vėliau sekmadienį įvyko ceremonija šiai progai paminėti.
JAV į Gruziją siunčia du karo laivus ir pakrančių apsaugos katerį, bet pagrindinis laivas yra minėtas vakar atplaukęs "USS McFaul", anksčiau šią savaitę su kroviniu išplaukęs iš Graikijos.

Vašingtonas yra sakęs, kad šie laivai į Gruziją nugabens tūkstančius antklodžių, maisto ir vaikų priežiūros prekių.

Amerikiečių laivų pasirodymas prie Gruzijos krantų ypač erzina Kremlių. Rusijos generalinio štabo viršininko pavaduotojas Anatolijus Nogovicynas šeštadienį apkaltino NATO šalis naudojantis humanitarine pagalba kaip priedanga kariniam laivynui Juodojoje jūroje telkti. Maskva baiminasi, kad amerikiečiai, prisidengdami humanitarine pagalba, gali gabenti gruzinams ginklus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų