Pereiti į pagrindinį turinį

Rusija: pažadai baigėsi, laukia kasdienybė

Rusija: pažadai baigėsi, laukia kasdienybė
Rusija: pažadai baigėsi, laukia kasdienybė / Scanpix nuotr.

Rusija vakar rinko šalies vadovą. Kuo rinkimai svarbūs Rusijai, šalies politikos elitui ir pačiam Vladimirui Putinui, kuris iki šiol neužleidžia Rusijos lyderio pozicijų? Parodys laikas.

Opozicija silpna

Kažin, ar prezidento rinkimai būtų susilaukę tokio didelio visuomenės ir net pasaulio dėmesio, jei ne anksčiau vykę Rusijos Dūmos rinkimai.

Po jų šalyje įsiplieskė ne tik vadinamosios tradicinės opozicijos, bet ir paprastų piliečių spontaniškos protesto akcijos. Kai kurie Rusijos politikai, nepriklausantys valdančiajam elitui, suskubo naudotis proga.

Aktyviausias, kaip visuomet, buvo Rusijos komunistų partijos sparnas. Tačiau, regis, jiems taip ir nepavyko konsoliduoti opozicijos jėgų, o juolab mobilizuoti visuomenės.

Pranešimai apie klastojimą

Visgi protestai sujudino Kremlių. Rusijos elitui teko visuomenei žadėti reikšmingų reformų, net pasirūpinti, kad rinkimų dieną visi internautai galėtų tiesiogiai matyti 90 rinkimų apylinkių pasitelkiant vaizdo kameras.

Šiuose rinkimuose dalyvavo rekordinis skaičius stebėtojų – 27 tūkst. Vis dėlto neišvengta skundų dėl pažeidimų.

Nepriklausomi stebėtojai, tarp jų – Komunistų partijos ir asociacijos „Golos“ atstovai, tvirtino, kad pažeidimų – tūkstančiai.

Antai, Komunistų partijos pareigūnas Valerijus Raškinas pareiškė, kad žmonės Tolimuosiuose Rytuose gaudavo po 1 tūkst. rublių, kad balsuotų už Vladimirą Putiną.

„Nešvariausi pastarųjų aštuonerių metų rinkimai prasidėjo“, – konstatavo stebėtojas.

Rostislavas Žuravliovas, taip pat priklausantis komunistų partijai, bent jau džiaugėsi, kad stebėtojams pavyko sulaikyti ir policijai perduoti kai kuriuos nesąžiningus rinkėjus.

„Golos“ savo tinklalapyje pranešė apie daugiau kaip 3 tūkst. pažeidimų. Viena dažniausių pažeidimų rūšių, tinklalapio duomenimis, yra viršininkų spaudimas rinkėjams. Tiesa, buvo ir atvejų, kai tie patys rinkėjai ėjo balsuoti kelis kartus.

Tačiau Vyriausioji rinkimų komisija patvirtino tik kelias dešimtis pažeidimų. O valdančiosios „Vieningosios Rusijos“ partijos atstovai, kaip visada, skelbė, kad rinkimai – pavyzdiniai.

Kad galimas rinkimų klastojimas nesukeltų nemalonumų, imtasi ir raumenų demonstravimo.

Rinkimų dieną Maskvos policija dėl rinkimų pasikvietė į sostinę tūkstančius papildomų pareigūnų.

Maskvos Revoliucijos, Triumfo, Maniežo ir Liubiankos aikštės buvo užtvertos OMON pareigūnų. Palei Kremliaus sienas nutįso kariniai sunkvežimiai.

Po rinkimų vakar buvo numatyti keli mitingai. V.Putino šalininkai mitingą surengė tuo pat metu, kaip ir opozicijos atstovai. Šie telkėsi Puškino aikštėje, o premjero rėmėjai – Maniežo.

Su štabu nekalbėjo

V.Putinas, demonstruodamas įprastą pasitikėjimą savimi, atidavė savo balsą Maskvos Lenino prospekte. Su juo buvo atvykusi viešumoje retai pasirodanti žmona Liudmila, o pats V.Putinas gyrėsi, kad atėjo „iškart po mankštos“.

„Aš išsimiegojau, pasimankštinau, po to atvažiavau čia. Su jokiu štabu nesusisiekiau“, – sakė V.Putinas. Paklaustas apie rinkėjų aktyvumą, jis atsakė: „Žinoma, aš tikiuosi gero aktyvumo. Aš esu tikras, kad žmonės žiūrės į tai atsakingai.“

Tiesa, praėjus kiek laiko po to, kai V.Putinas su žmona išėjo iš rinkimų apylinkės, ten įbėgo trys merginos, apsinuogino iki juosmens ir ėmė šaukti kaltinimus ministrui pirmininkui.

Prišokę prie merginų policijos darbuotojai apgobė jas striukėmis ir išvedė iš rinkimų apylinkės.

Dmitrijus Medvedevas su žmona balsavo rinkimų apylinkėje Maskvos Ramenkų rajone.

Įvairios nuomonės

Apklausos po rinkimų rodė, kad V.Putinas – rinkimų lyderis. Antroje vietoje, tiesa, gerokai atsilikęs, buvo komunistų vedlys Genadijus Ziuganovas.

Balsavusių rusų nuomonės, kaip ir po Dūmos rinkimų, skyrėsi. Vieni tvirtino iki šiol palakantys V.Putiną, kiti piktinosi, kad jam valdant niekas Rusijoje nepasikeitė.

„Pažįstu Putiną iš praktinių veiksmų, ne iš žodžių“, – tvirtą paramą premjerui išsakė pensininkė Zinaida Bykova Tolimųjų Rytų uostamiestyje Vladivostoke.

Jai pritarė viena 21 metų studentė: „Už Vladimirą Vladimirovičių. Manau, kad jam esant gyventi geriau. Daug kas pasikeitė į gerąją pusę. Štai, pavyzdžiui, keliai.“

Maskvos gyventoja 45 metų Julija buvo kitokios nuomonės: „Jau daug metų gyvename valdant Putinui, o niekas šalyje nesikeičia.“

Buvo ir tokių, kurie prie balsadėžės išreiškė protestą: „Aš – prieš visus, taip ir parašiau balsalapyje. Aš prieš visus, nes tai, ką daro, netelpa į jokius vartus! Iš viso nenoriu kalbėti apie šią šalį, apie nieką nenoriu kalbėti!“ – sakė 60 metų pensininkė iš Sankt Peterburgo.

Simpatijų sulaukė ir V.Putino varžovai: „Aš balsavau už Prochorovą, nes manęs netenkina tai, kas vyksta dabar. Iš visų alternatyvų tai – perspektyviausia, nors ir neideali. Tikriausiai jis neiškovos pergalės.“

70 metų pensininkė iš Belgorodo taip pat atidavė savo balsą Michailui Prochorovui: „Kad Putinas nelaimėtų.“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų