Pereiti į pagrindinį turinį

Rusija svarsto uždrausti „bevaikystės propagandą“

2024-09-24 17:37 diena.lt inf.

Rusijos parlamento nariai antradienį paragino uždrausti propaguoti bevaikį gyvenimo būdą – tai naujausios priemonės, nukreiptos prieš tai, ką Maskva vaizduoja kaip liberalią „ideologiją“, prieštaraujančią konservatyvioms Rusijos vertybėms.

Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / Scanpix nuotr.

Senstant visuomenei ir esant mažam gimstamumui, Maskva siekia sustabdyti demografinį nuosmukį, kurį dar labiau išryškino jos karas prieš Ukrainą ir kuris kelia pavojų jos ekonominei ateičiai. Kremlius, įtakinga Rusijos Stačiatikių Bažnyčia ir žinomi konservatyvių pažiūrų visuomenės veikėjai nuolat propaguoja tai, ką patys vadina „tradicinėmis vertybėmis“, tiek kaip atsvarą liberalioms Vakarų idėjoms, tiek kaip būdą sustabdyti Rusijos demografinį nuosmukį.

„Pradėjome svarstyti įstatymo projektą, draudžiantį sąmoningo atsisakymo susilaukti vaikų propagandą“, – socialiniuose tinkluose parašė parlamento pirmininkas Viačeslavas Volodinas. Pasak jo, tai prilygtų „bevaikystės ideologijos ir bevaikystės judėjimo uždraudimui“.

Siūlomas teisės aktas būtų taikomas turiniui, matomam internete, žiniasklaidoje, reklamoje ir filmuose.

Už pažeidimus būtų skiriamos baudos nuo 400 000 rublių (3 870 eurų) asmenims iki 5 mln. rublių (48 383 eurų) įmonėms, nurodė V. Volodinas. Jis pridūrė, kad „didelė ir draugiška šeima yra stiprios valstybės pagrindas“.

Rusijos populiariojoje kultūroje jau ir taip retai sutinkamas teigiamas bevaikystę pasirinkusių porų vaizdavimas.

Šie siūlymai primena prieš kurį laiką priimtą teisės aktą, kuriuo buvo uždrausta nepilnamečiams demonstruoti LGBTQ santykių „propagandą“; 2022 m. jis buvo išplėstas ir pradėtas taikyti ir suaugusiesiems. Naujausias įstatymo projektas dar primena ir sovietmečio laikų mokestį vaikų neturintiems vyrams ir moterims.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų