Pereiti į pagrindinį turinį

Rusijos meška riaumoja

Rusijos meška riaumoja
Rusijos meška riaumoja / "Reuters" nuotr. Svajonė: D.Medvedevas paragino sukurti armiją, kuri sugebėtų prilygti NATO pajėgumams.

Vakarų pastangos rasti kompromisą su Maskva sulaukia priešingo atsako. Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas vakar paskelbė apie visą apimantį armijos perginklavimą, nes vėl kalta NATO.

Naujos ginklavimosi varžybos?

"Nuo 2011 m. prasidės plataus masto armijos ir karinio jūrų laivyno perginklavimas", – Gynybos ministerijos kolegijos išplėstiniame posėdyje Maskvoje sakė D.Medvedevas ir pabrėžė, kad apginkluoti kariuomenę naujausiais ginklais ir karo technika – itin svarbus uždavinys.

Jis taip pat paragino atnaujinti Rusijos branduolinių ginklų arsenalą. D.Medvedevas pabrėžė, kad branduolinio sulaikymo pajėgos turi įgyvendinti visus iškeltus uždavinius Rusijos kariniam saugumui užtikrinti ir kad, nepaisant esamų finansinių sunkumų, kokybiškai modernizuoti ginkluotąsias pajėgas šiandien yra visos būtinos sąlygos.

Priežastis – NATO

Pagrindine šių armijos reformų priežastimi D.Medvedevas įvardijo tai, kad neva NATO vykdo karinę ekspansiją netoli Rusijos sienų.

"Karinės ir politinės padėties pasaulyje analizė rodo, kad kai kuriuose regionuose tebėra rimtų konflikto galimybių. Dar yra grėsmių, kurias kelia vietos krizės ir tarptautinis terorizmas", – sakė D.Medvedevas.

Kaip nuolatinę grėsmę saugumui jis paminėjo vietos krizes ir tarptautinį terorizmą, be to, pareiškė: "Nesiliauja mėginimai plėsti NATO karinę infrastruktūrą netoli Rusijos sienų."

Smūgis Gruzijai ir Ukrainai

Rusijos prezidento pareiškimas pasirodė nepaisant naujojo JAV prezidento Baracko Obamos administracijos pastangų švelninti kalbų su Maskva toną.

Vašingtonas yra užsiminęs, jog gali atsisakyti buvusio prezidento George'o W.Busho laikų projekto statyti raketinės gynybos objektus Lenkijoje ir Čekijoje, kuriuo Maskva labai piktinasi.

O praėjusią savaitę ne be JAV spaudimo NATO atnaujino oficialų dialogą su Maskva, kuris buvo sustabdytas po Rusijos agresijos prieš Gruziją praėjusių metų rugpjūtį.

Be to, JAV ekspertų komisija pirmadienį B.Obamai rekomendavo neerzinti Rusijos ir atsisakyti planų bet kokia kaina į NATO priimti Gruziją ir Ukrainą. Autoritetinga komisija, į kurios patarimus Baltieji rūmai neabejotinai atsižvelgs, taip pat siūlo iš pagrindų peržiūrėti priešraketinės gynybos planus.


Išvilioti nepavyko

Apie Rusijos armijos reformą kalbama jau seniai, bet nestatutiniai santykiai, korupcija ir kareivių išnaudojimas toliau klesti. Naujausias chaoso ir melo Rusijos kariuomenėje pavyzdys – seržanto Aleksandro Gluchovo (nuotr.) byla.

Jis sausį pabėgo į Gruziją iš Pietų Osetijoje dislokuoto savo dalinio dėl karininkų patyčių ir baisių tarnybos sąlygų. Iš pradžių Rusijos gynybos ministerija tvirtino, kad A.Gluchovas buvo pagrobtas Gruzijos specialiųjų tarnybų, bet tiek Tbilisis, tiek pats karys tai neigė. Rusija taip pat reikalavo Gruziją atiduoti seržantą, o jam pačiam už grįžimą žadėjo malonę.

Bet taip ir nepavykus išvilioti, dabar Rusijos karinė prokuratūra iškėlė baudžiamąją bylą. A.Gluchovas kaltinamas dezertyravimu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų