Pereiti į pagrindinį turinį

Rusijos šnipas paslaptis traukė per lovą

2010-07-30 06:10
Rūpestis: Rusijos šnipai tapo dar vienu galvos skausmu praėjusį mėnesį postą užėmusiam Čekijos premjerui Petrui Nečasui.
Rūpestis: Rusijos šnipai tapo dar vienu galvos skausmu praėjusį mėnesį postą užėmusiam Čekijos premjerui Petrui Nečasui. / AFP nuotr.

Į dienos šviesą ištrauktas dar vienas Rusijos šnipas, šįkart – Čekijoje. Įsimylėjusi trijų generolų sekretorė perduodavo jam valstybės paslaptis, rašo laikraštis "Mlada fronta dnes".

"Mane tiesiog išnaudojo"

Leidinys skelbia, kad Rusijos šnipas Robertas Rachardžo dirbo psichologu Čekijos kalėjimų tarnyboje, o praėjusių metų rugsėjį dingo nepalikęs jokių pėdsakų. Manoma, kad jis paspruko atgal į Rusiją.

Šnipą ir jį įsimylėjusią Čekijos kariuomenės vadovybės sekretorę specialiosios tarnybos stebėjo penkerius metus. Pati majorė nežinojo, kad jos draugas dirba Rusijos žvalgybai.

"Mane tiesiog išnaudojo", – teisinosi moteris, jau nebedirbanti Čekijos kariuomenėje.

Kiek ir kokios informacijos ji perdavė šnipui, neskelbiama.

Generolas piktinasi

Taip pat lieka neaišku, kodėl pačių generolų niekas neinformavo apie pavojų. Vienas jų – buvęs Čekijos atstovas NATO Jozefas Sedlakas – piktinosi, kad žvalgyba sekė jį tarsi piktadarį, užuot informavusi, kad jo aplinkoje yra žmogus, susidėjęs su šnipu.

Visi trys minėti generolai praėjusių metų pabaigoje paliko tarnybą. Oficialiai buvo skelbiama, kad jie išėjo savo noru.

Šnipai suaktyvėjo

Čekijos specialiosios tarnybos anksčiau buvo įspėjusios, kad šalyje suaktyvėjo Rusijos šnipai. Toks sujudimas buvo siejamas su ankstesniais JAV administracijos planais pastatyti Čekijoje priešraketinės gynybos radarą. Maskva tam labai priešinosi.

Teigiama, kad Rusijos šnipai domisi ir ekonominiais bei energetiniais projektais, nes šios šalies specialiosios tarnybos daro viską, kad Rusijos bendrovė "Atomstroyexport" dalyvautų Temeline statant naujus branduolinius didžiausios Čekijos atominės elektrinės reaktorius.

Ne pirmas atvejis

Skandalas dėl Rusijos šnipų Čekijoje kyla ne pirmą kartą.

Pernai iš šalies buvo išsiųsti du šnipinėjimu įtarti rusų diplomatai. Vienas jų buvo karo atašė padėjėjas. Maskva tuomet ėmėsi atsakomųjų veiksmų.

Vėliau Čekijos užsienio reikalų ministerija atsisakė pratęsti akreditaciją "Parlamentinio laikraščio" korespondentui Vladimirui Silkinui, kurio veikla esą neapsiribojo vien žurnalistika.

Istorija turės tęsinį

Kai kurie apžvalgininkai kritiškai vertina naują šnipinėjimo skandalą ir sieja jį su naujos centro dešiniųjų vyriausybės atėjimu į valdžią. Naujasis kabinetas yra kritiškai nusiteikęs Rusijos atžvilgiu, skirtingai negu ankstesnė Jano Fišerio vyriausybė.

"Ši istorija, be abejo, turės tęsinį, – teigė Prahos tarptautinių santykių instituto direktoriaus pavaduotojas Piotras Kratochvilas. – Ji suteikia naujai vyriausybei svarių argumentų jos kursui palaikyti. Agento veikla ir jo dingimas byloja, kad Rusija aktyviai skverbiasi į aukščiausius Čekijos valdžios sluoksnius."

Vokietijos laikraštis "Die Welt" rašė, kad skandalo tęsinys gali įtraukti ir Čekijos prezidentą Václavą Klausą, kuris pasisako prieš tai, kad Rusija būtų "demonizuota", ir lengvai gali būti apkaltintas tuo, kad yra veikiamas Rusijos specialiųjų tarnybų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų