Pereiti į pagrindinį turinį

S. Lavrovas: į Maskvą neatvykdami Sirijos opozicijos veikėjai praras įtaką derybose

2015-01-14 16:22
BNS inf.
Sergejus Lavrovas
Sergejus Lavrovas / Reuters nuotr.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį pasakė, kad Sirijos opozicijos veikėjai, nenorintys dalyvauti derybose Maskvoje su Sirijos vyriausybės atstovais sausio pabaigoje, tik praras įtaką taikos pastangoms.

Iškilių opozicijos veikėjų atsisakymas dalyvauti sausio 26-29 dienomis rengiamame susitikime, kuriame norima suvesti prezidento Basharo al-Assado (Bašaro Asado) atstovus su kai kurių opozicijos Sirijoje grupių atstovais, yra tam tikras smūgis Rusijos pastangoms rasti Sirijos konflikto sprendimą.

„Tie, kurie staiga nuspręs nedalyvauti šiame renginyje, manau, kad praras savo pozicijas visame derybų procese.“, – pareiškė S.Lavrovas per spaudos konferenciją Maskvoje.

Anot S.Lavrovo, numatomi skirtingų grupuočių Sirijoje kontaktai Maskvoje bus geri dalyvių sudėtimi ir lygiu.

„Bendraudami su skirtingomis opozicijos grupėmis, su tomis valstybėmis, kurių teritorijoje šios opozicinės grupės veikia, žinoma, ir Sirija, jaučiame, kad suprantamas tikslingumas ir net tokio susitikimo būtinybė“, – pažymėjo S.Lavrovas.

Maskva, viena ištikimiausių B.al Assado sąjungininkių, sako vis dar turinti vilties, kad šiose derybose dalyvaus ir Vakarų palaikoma Nacionalinė koalicija už Sirijos revoliucines ir opozicines pajėgas.

Sirijoje per konfliktą, prasidėjusį nuo gatvės protestų prieš B.al Assado valdymą 2011-ųjų kovą, o vėliau virtusį pilietiniu karu su sėkmingiau kovojančiomis radikaliųjų islamistų grupėmis, žuvo apie 200 tūkst. žmonių.

Atmetusi Maskvos kvietimą į derybas Vakarų remiama Sirijos nacionalinė koalicija sausio 7 dieną sakė sėsianti prie derybų stalo tik tuomet, jeigu jomis bus siekiama B.al Assado pasitraukimo iš valdžios.

Anot Maskvos, svarbiausia tema turi būti kova su islamistų grupuotėmis, o B.al Assado pasitraukimas neturi būti išankstinė sąlyga taikos deryboms.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų