Quantcast

S. Žaparovas pasiskelbė Kirgizijos prezidentu

Kirgizijos premjeras Sadyras Žaparovas pasiskelbė šalies prezidentu. „Man patikėti prezidento ir ministro pirmininko įgaliojimai“, - pareiškė jis ketvirtadienį savo šalininkams.

Kelios valandos prieš tai atsistatydino prezidentas Sooronbajus Žeenbekovas, kuris po ginčytinų parlamento rinkimų spalio 4 dieną sulaukė protestuotojų reikalavimų trauktis.

„Nesikabinu į valdžią. Nenoriu įeiti į Kirgizijos istoriją kaip prezidentas, kuris leido lieti kraują ir šaudyti į savo žmones. Priėmiau sprendimą atsistatydinti“, – teigiama S. Žeenbekovo pareiškime.

Kirgizijoje po spalio 4 d. įvykusių parlamento rinkimų, kuriuos laimėjo S. Žeenbekovui lojalios partijos, kilo smurtiniai protestai. Oponentai teigė, kad per rinkimus buvo perkami balsai. Stebėtojai taip pat tvirtino, kad rinkimai buvo nesąžiningi. Netrukus parlamento rinkimų rezultatai buvo anuliuoti, bet tai nepadėjo nuslopinti Kirgizijoje kilusios įtampos.

Per šalyje įsiplieskusius protestus kilo protestuotojų ir policijos susirėmimai, sužalota daugiau kaip 1 200 žmonių, vienas žmogus žuvo.

S. Žeenbekovas anksčiau teigė, kad atsistatydins po to, kai bus surengti nauji parlamento rinkimai, bet naujasis premjeras Sadyras Žaparovas ir jo šalininkai ragino atsistatydinti nedelsiant.

S. Žaparpovas prieš savaitę buvo išlaisvintas iš kalėjimo, kur atliko kalinimo bausmę dėl įkaitų grobimo ir kitų nusikaltimų.

Parlamentas pradžioje S. Žaparovą premjeru išrinko praėjusį penktadienį. Tačiau prezidentas su tuo nesutiko ir pareikalavo naujų rinkimų. Trečiadienį parlamentarai vėl balsavo už S. Žaparovą, ir tada S. Žeenbekovas galiausiai nusileido. Tačiau S. Žaparovas ir toliau reikalavo šalies vadovo atsistatydinimo.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

viskas gerai

viskas gerai portretas
lietuviskai valdziai apsisaukeliai patinka...

Anonimas

Anonimas portretas
Čiurkos,pas juos viskas kitaip,tvarka gali būti tik lazdos pagalba.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių