Pereiti į pagrindinį turinį

Sausumos operacija: dar daugiau aukų

2009-01-06 09:00
Sausumos operacija: dar daugiau aukų
Sausumos operacija: dar daugiau aukų / "Scanpix" nuotr. Nuomonė: anot buvusio JAV ambasadoriaus Jungtinėse Tautose Johno Boltono, smurto tarp palestiniečių ir Izraelio nebeįmanoma sustabdyti įkūrus suverenią Palestinos valstybę.

Gazos ruože civiliai gyventojai žūsta ištisomis šeimomis. Pasaulis ragina nutraukti puolimą, tačiau Izraelis pasiryžęs tęsti operaciją prieš "Hamas".

Kasdien žūsta vaikai

Izraelio sausumos operacija lygiai tokia pat skaudi civiliams Gazos ruožo gyventojams kaip ir oro smūgiai. Per reidą Šačio pabėgėlių stovykloje Gazos mieste vakar buvo sugriauti keli gyvenamieji namai, viename jų žuvo net septyni vienos šeimos nariai.

Gyvybę vakar prarado keli vaikai: trys žuvo Zeitune sprogus tanko sviediniui, dar du – Šatyje, per karinio jūrų laivyno smūgį. Anot medikų, per vakar dienos operaciją žuvo daugiau kaip dešimt civilių gyventojų.

Izraelis vakar blokavo pagrindinius kelius, vedančius į didžiausius Gazos ruožo miestus. Gazoje, kaip pranešama, vakar vyko Izraelio karių ir "Hamas" kovotojų susirėmimai. Iš viso nuo operacijos "Išlydytas švinas" pradžios gruodžio 27 d. Gazos ruože žuvo daugiau kaip 500 žmonių.

Ėmėsi taikdario vaidmens

Izraeliui tęsiant puolimą, pasaulio lyderiai ėmėsi aktyviau siekti užbaigti šį konfliktą. Taikdario vaidmens vėl ėmėsi Prancūzijos lyderis Nicolas Sarkozy. Vakar jis pradėjo kelionę į Artimųjų Rytų regioną – tarsis, kaip užbaigti Gazos ruožo puolimą. N.Sarkozy kanceliarija sekmadienį pranešė, kad prezidentas tikisi Vokietijos kanclerės Angelos Merkel, Ispanijos premjero José Luiso Rodríguezo Zapatero, Turkijos premjero Recepo Tayyipo Erdoğano ir Izraelio premjero Ehudo Olmerto paramos.

Nutraukti puolimą ragina ir pagalbos organizacijos, pasak jų, Izraelio kariuomenės įžengimas į Gazos ruožą sukėlė dar didesnę humanitarinę krizę. Dauguma šios teritorijos, kur gyvena 1,5 mln. žmonių, gyventojai priklausomi nuo užsienio pagalbos. Šiuo metu Gazos ruože labiausiai trūksta elektros. Daugelis neturi vandens ir maisto.

Su "Hamas" nesiderės

Nepaisydamas karingų pareiškimų, "Hamas" leidžia suprasti, kad norėtų pradėti derybas su Izraeliu. Vakar judėjimo delegacija išvyko į Egiptą dalyvauti derybose dėl karo Gazos ruože. "Gavome Egipto kvietimą ir vyksime į Kairą išklausyti Egipto pareigūnų bei aptarti su jais neišspręstų klausimų", – sakė vienas "Hamas" pareigūnas.

Tačiau Izraelis tvirtina, jog su teroristais nesiderės, ir atmetė Rusijos pasiūlymą tarpininkauti. "Neketiname suteikti "Hamas" teisėtumo ir perduoti jam laiškų. Mes neturime ko svarstyti su jais", – pareiškė Izraelio užsienio reikalų ministrė Tzipi Livni. Kaip mano šalies lyderiai, "Hamas" jau ieško, kaip garbingai baigti konfliktą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų