Pereiti į pagrindinį turinį

Slaptų kalėjimų nebus

2009-04-11 09:00

Naujoji JAV administracija uždaro dar vieną prieštaringai vertinamą kovos su terorizmu programą. Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) slapti kalėjimai už šalies ribų, kur buvo žiauriai tardomi teroristine veikla įtariami kaliniai, bus uždaryti.

"CŽV nebenaudos kalinių laikymo centrų arba slaptų objektų ir pasiūlė likusių objektų uždarymo planą", – sakoma CŽV vadovo Leono Panettos laiške, kuris buvo išsiuntinėtas valdybos darbuotojams ir kurį gavo JAV dienraštis "The New York Times".

Pasak L.Panettos, žmonių, kurie dirbo šiuose centruose, veiksmai neturi būti tiriami ir jie neturi būti nubausti, nes ankstesnė administracija manė, kad tų asmenų veiksmai teisėti.

Į šiuos kalėjimus sulaikytieji nebesiunčiami, ir netrukus jie bus galutinai uždaryti, o CŽV nutraukė darbo sutartis su privačiomis bendrovėmis, kurių paslaugomis naudojosi saugumui sulaikytųjų centruose užtikrinti.

CŽV vadovo L.Panettos pareiškimas pasirodė po JAV prezidento Baracko Obamos sausio įsakymo uždaryti Gvantanamo kalėjimą.

JAV specialiosios tarnybos ne kartą buvo kritikuojamos dėl to, kad pažeidinėja žmogaus teises ir slaptuose sulaikytųjų laikymo centruose naudoja žiaurius tardymo metodus, tarp jų skandinimo imitavimą. Skandalas dėl CŽV slaptų kalėjimų buvo pasiekęs ir Europą, kur esą slaptai veikė tokie centrai.

Ankstesnis JAV prezidentas George'as W.Bushas neigė, kad CŽV kalėjimuose gali būti kankinama.

Tačiau Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto pranešime, kuriame remiamasi buvusių kalinių parodymais, tarp minėtų tardymo metodų nurodomas skandinimo imitavimas, ilgas neleidimas miegoti, kankinimas triukšmu, uždarymas į itin ankštą patalpą.

Kai kurie areštuotieji, tarptautinių ekspertų pranešimais, siekiant palaužti jų valią buvo verčiami ilgą laiką stovėti, mušami uždėjus antkaklį, paliekami ilgą laiką nuogi, maitinami tik skystu maistu, apliejami šaltu vandeniu.

G.W.Bushui esant Baltuosiuose rūmuose, tokie informacijos gavimo būdai buvo vadinami alternatyviniais tardymo metodais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų