Pereiti į pagrindinį turinį

Spjovė į pasaulio kritiką

JAV prezidentą Baracką Obamą kalės vaiku pavadinęs Filipinų lyderis Rodrigo Duterte tęsia karą su narkotikais. Kai kas džiaugiasi vyriausybės ryžtu, o kai kas tą brutalią kampaniją kritikuoja. Vis dėlto Filipinų lyderis neketina nusileisti.

Rodrigo Duterte
Rodrigo Duterte / „Reuters“ nuotr.

Tiesa, R. Duterte vėliau atsiprašė JAV lyderio: jis paaiškino, kad nenorėjo asmeniškai įžeisti B. Obamos.

"Apgailestauju, kad mano komentarai buvo suprasti kaip asmeninis išpuolis prieš JAV prezidentą", – teigė R. Duterte.

JAV ir Filipinų vadovai ketino susitikti Laose, kur vyko Pietryčių Azijos valstybių asociacijos susitikimas. Tačiau B. Obama atsisakė dalyvauti dvišaliame susitikime su R. Duterte, kai šis per spaudos konferenciją vizito išvakarėse, pasitelkęs necenzūrinę leksiką, įspėjo Baltųjų rūmų šeimininką nekelti klausimų apie jo šalyje vykstantį brutalų karą su nusikalstamumu, kuris jau nusinešė daugiau nei 2,4 tūkst. gyvybių.

"Turite būti pagarbus. Nesimėtykite klausimais ir pareiškimais. Kalės vaike, išplūsiu tave tame forume", – žadėjo R. Duterte.

Jis taip atsakė į vieno žurnalisto klausimą, kaip jis ketina pasiaiškinti B. Obamai dėl šalyje vykdomų neteisminių egzekucijų.

Laose R. Duterte tonas buvo kur kas taikesnis – Filipinų lyderis pareiškė, kad dvišalis susitikimas su B. Obama įvyks vėliau.

"Mūsų pagrindinis tikslas – vykdyti nepriklausomą užsienio politiką ir tuo pat metu skatinti glaudesnius ryšius su visomis valstybėmis, ypač JAV, su kuriomis mus sieja ilgalaikė partnerystė", – kalbėjo R. Duterte.

B. Obama nesureikšmino kolegos komentarų. "Jis spalvingas žmogus, – pajuokavo B.Obama ir paskui pabrėžė: – Visuomet noriu įsitikinti, ar dalyvausiu susitikime, kuris tikrai bus produktyvus."

R. Duterte šių metų birželio 30 d. tapo Filipinų prezidentu ir paskelbė nuožmų karą narkotikams.

Per porą mėnesių Filipinuose buvo likviduota daugiau nei 2 tūkst. įtariamų narkotikų prekeivių, o kvaišalus vartojantys filipiniečiai masiškai atsisakė žalingo įpročio, bijodami dėl savo gyvybių.

Valdžios kruvina kova su narkotikų prekeiviais kelia nerimą žmogaus teisių grupėms ir Katalikų Bažnyčiai, tačiau R. Duterte tuos nuogąstavimus atmeta ir ragina atvirai žudyti įtariamus nusikaltėlius. Jis taip pat tikina ginsiąs visus su nusikalstamumu kovojančius teisėsaugininkus nuo bet kokių ieškinių.

Kita vertus, filipiniečiai, atsisakę narkotikų, teigė, kad valstybė nėra tinkamai pasiruošusi grąžinti juos į normalų gyvenimą.

Aštuoniolika metų buvusi metamfetamino vartotoja Rayzabell Bongol pripažino, kad jai sukėlė baimę šalies vadovo paskelbtas karas narkotikams. Dėl to ji pažadėjo sau ir kitiems mesti tą žalingą įprotį.

Vis dėlto, anot jos, nemažai metusių vartoti narkotikus žmonių Filipinuose lieka vienui vieni: šalyje, kurioje gyvena 100 mln. gyventojų, tėra vos 50 reabilitacijos klinikų ir jos visos jau yra perpildytos. Negana to, trūksta specialistų, kurie rūpintųsi buvusiais narkomanais. Galų gale, perpildyti yra ir kalėjimai, į kuriuos vyriausybė sugrūdo tūkstančius su narkotikų verslu susijusių asmenų.

Bernardino Vicente, psichiatro, dirbančio su priklausomybę turinčiais žmonėmis, teigimu, nors Filipinai dabar išgyvena krizę, vyriausybės politika produktyvi.

"Žinoma, krizė yra. Tačiau pažvelkime pozityviai: kad ir kaip būtų, mes žmonėms, priklausomiems nuo narkotikų, tik padedame", – sakė gydytojas.

Anot statistikos, Filipinuose narkotikus vartoja apie 3,7 mln. žmonių. R. Duterte narkomaniją vadina epidemija. Rinkimų kampanijos metu jis pažadėjo viešai nulinčiuoti 100 tūkst. kvaišalų platintojų, o jų kūnus paskandinti įlankoje netoli sostinės Manilos, kad "žuvys galėtų sočiai pavalgyti".

"Jeigu turite draugų ar giminių, pasakykite jiems: "Nevartokite narkotikų". Arba būsite nužudyti", – grasino R. Duterte.

Filipinų vyriausybę aršiai kritikuoja tarptautinės žmogaus teisių organizacijos, tačiau Martinas Andanaras, R. Duterte komunikacijos vadovas, pažymėjo, kad kitokių priemonių išrauti iš šalies šią piktžolę nėra.

"Turime kovos su narkotikais sistemą, kuri yra supuvusi iki pat šaknų. Laimė, dabar turime prezidentą, kuris nori pakeisti situaciją. Balsavome už R. Duterte, nes privalome pakeisti sistemą. Visuomet bus sunkumų, tačiau nereikia su jais susidūrus sustoti", – aiškino jis.

M. Andanaras išreiškė apgailestavimą dėl to, kad kampanijos prieš narkotikus metu atsitiktinai žuvo penkerių metų mergaitė Danica May.

Ją nušovė atsitiktinis šaulys, kuris tykojo mergaitės senelio, kuris, kaip manoma, užsiėmė kvaišalų verslu.

"Vyriausybė dėl šio incidento labai apgailestauja. Kita vertus, žvelkime plačiau: kiek vaikų dar bus nužudyta, jeigu toliau toleruosime narkotikus mūsų visuomenėje?" – klausė R. Duterte atstovas.

47 metų Alma Maaliao, anksčiau vartojusi narkotikus, džiaugėsi vyriausybės ryžtu.

"Manau, kad tokiems žmonėms kaip aš karas su narkotikais išėjo į naudą. Norime realių pokyčių. R. Duterte dirba. Jeigu jis pasakė, kad kažką padarys, tai paprastai ir padaro. Dėl to nieko nelaukdama aš pasidaviau policijai", – sakė ji.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų