Pereiti į pagrindinį turinį

Sprogimų fone – kalbos apie taiką

2009-01-17 09:00

Mūšiai Gazos ruože vakar tęsėsi, bet kartu daugėjo pranešimų apie paliaubas. Izraelio naujienų agentūra "Ynet" pranešė, kad Tel Avivas sutarė nutraukti kovas su "Hamas" dviem savaitėms, o paliaubos turėtų įsigalioti penktadienį arba šeštadienį.

Oficialiai Izraelis šios informacijos nepatvirtino. Bet vyriausybės atstovas Markas Regevas vakar pranešė, kad artėja jau tris savaites trunkančio karo Gazos ruože pabaiga.

"Yra daug diplomatinės veiklos ir tuo pačiu metu tęsiasi karinis spaudimas "Hamas" atžvilgiu", – nurodė jis.

Vakar į Egiptą derėtis dėl paliaubų grįžo Izraelio atstovas, o šalies užsienio reikalų ministrė Tzipi Livni dar ketvirtadienio vakarą išskrido į Vašingtoną baigti svarstyti sutarties, kuri turėtų užkirsti kelią palestiniečių judėjimui "Hamas" pakartotinai apsiginkluoti. Šią sąlygą Izraelis laiko pagrindiniu ugnies nutraukimo Gazos ruože garantu.

"Hamas" taip pat pasiūlė vienų metų paliaubas su Izraeliu, jei jis atsitrauks iš Gazos ruožo. Palestiniečių grupuotė tarpininkaujančiam Egiptui tvirtino, kad sutiks metams paskelbti paliaubas, kurias vėliau būtų galima pratęsti, jeigu Izraelis per 5–7 dienas išves visas savo pajėgas iš Gazos ruožo ir nedelsdamas atidarys sienų perėjas.

Pačiame Gazos ruože vakar kovos vyko toliau. Izraelis pranešė, kad naktį į penktadienį surengė apie 40 atakų prieš "Hamas" taikinius. Vakar iš griuvėsių buvo ištraukti mažiausiai 23 palestiniečių kūnai. Iš viso nuo operacijos "Išlydytas švinas" pradžios gruodžio 27 d. žuvo daugiau nei 1,1 tūkst. žmonių, apie 5 tūkst. sužeista.

Ketvirtadienį Izraeliui pavyko nukauti ir vieną "Hamas" vadų. Grupuotės vidaus reikalų ministras Saidas Siyamas, kuris kontroliavo tūkstančius kovotojų, žuvo per oro ataką brolio namuose. Su juo gyvybės neteko jo žmona, sūnus ir dar du "Hamas" pareigūnai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų