Pereiti į pagrindinį turinį

T. Walzas: mokytojas, veteranas, gubernatorius, o dabar – ir kandidatas į viceprezidentus

2024-08-06 20:06

Timas Walzas (Timas Volcas), ilgą laiką tarnavęs JAV kariuomenėje, mokytojavęs Kinijoje, dėstęs geografiją ir dirbęs treneriu Amerikos mokykloje, o paskui pasukęs į politiką, turi platų gyvenimo aprašymą ir visuomenėje yra gana mėgstamas.

Timas Walzas
Timas Walzas / Scanpix nuotr.

Antradienį paaiškėjo, kad antrą kadenciją Minesotos gubernatoriaus poste dirbantis T. Walzas bus Demokratų partijos kandidatės į prezidentus Kamalos Harris (Kamalos Haris) kandidatas į viceprezidentus.

Tikimasi, kad T. Walzas į K. Harris, lapkritį kovosiančios su respublikonu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) dėl JAV prezidento posto, kampaniją įneš kaimiškosios Vidurio Vakarų perspektyvos.

„Kaip gubernatorius, treneris, mokytojas ir veteranas, jis stengėsi dėl tokių dirbančių šeimų, kaip jo. Puiku, kad jis yra mūsų komandoje. Dabar imkimės darbo“, – savo pranešime sakė K. Harris.

Be to, kad du dešimtmečius praleido mokytojaudamas, jis yra liberalių tikslų gynėjas, kuris, tikimasi, motyvuos demokratų bazę.

Būdamas gubernatoriumi T. Walzas pasirašė įstatymus dėl kanapių legalizavimo, didesnės darbuotojų apsaugos ir teisių, pavyzdžiui, apmokamo nedarbingumo, ir griežtesnių patikrinimų norintiesiems įsigyti ginklą.

Apie savo politinę asmenybę ir nenorą būti kategorizuojamam jis kalba su tipišku minesotietišku tiesmukumu.

„Aš tiesiog esu toks, koks esu“, – neseniai sakė jis žurnalistams.

K. Harris aiškiai tikisi, kad T. Walzo patrauklumas gali padėti jai laimėti Mičigane, Pensilvanijoje ir kaimyninėje Viskonsino valstijoje, kurios yra labai svarbios demokratams, siekiantiems lapkritį išlaikyti Baltuosius rūmus.

60 metų T. Walzas pirmininkauja Demokratų gubernatorių asociacijai. Jis taip pat keliolika metų atstovavo pietų Minesotai JAV Atstovų Rūmuose.

Jis pabrėžė savo sėkmę kuriant darbo vietas, finansuojant švietimą ir užtikrinant galimybę nutraukti nėštumą visoje valstijoje, taip pat ragino imtis aktyvesnių veiksmų kovojant su klimato kaita.

Abortai ir skiepai

T. Walzas amerikiečiams buvo palyginti nežinomas politinis veikėjas, tačiau pastarosiomis savaitėmis, kai jis sukritikavo D. Trumpą ir jo bendražygį J. D. Vance'ą (Dž. D. Vansą), pavadinęs juos keistais, padėtis ėmė keistis.

Nebraskoje gimęs T. Walzas būdamas vos 17-os įstojo į kariuomenės nacionalinę gvardiją ir 24 metus tarnavo JAV ir užsienyje.

Jis mokytojavo Kinijos Guangdongo provincijoje, kai 1989 metais Tiananmeno aikštėje vyko neramumai.

Vėliau jis mokytojavo Amerikos indėnų rezervate Pietų Dakotoje, taip pat Nebraskoje. Dešimtojo dešimtmečio viduryje su žmona persikėlė į Minesotą, jos gimtąją valstiją, kur dėstė vidurinėje mokykloje ir treniravo mokyklos amerikietiškojo futbolo komandą.

Kalbėdamas apie darbą su K. Harris, jis sakė: „Mūsų vertybės sutampa. Tikime, kad galime laimėti Vidurio Vakaruose.“

Šios vertybės ypač sutampa reprodukcinių ir LGBTIQ teisių srityse. Kadangi Minesota tapo savotišku prieglobsčiu moterims, norinčioms pasidaryti abortą, jis bus pažeidžiamas respublikonų išpuolių, tačiau jis tvirtai laikosi šiuo demokratams svarbiu klausimu.

T. Walzas taip pat gali sulaukti dešiniųjų kritikos dėl dviejų klausimų, kuriuos jis sprendė: dėl skiepijimo visoje valstijoje išplėtimo COVID-19 pandemijos metu ir dėl to, kaip dorojosi su George'o Floydo (Džordžo Floido) nužudymo pasekmėmis.

Baltaodis pareigūnas Mineapolio gatvėje daugiau nei devynias minutes keliu prispaudęs laikė juodaodžio vyro kaklą, nepaisydamas mirštančio žmogaus maldavimų.

G. Floydo šauksmas „Aš negaliu kvėpuoti“ vėliau tapo po žmogžudystės į gatves išėjusių protestuotojų mitingų šūkiu.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų