Pereiti į pagrindinį turinį

Talibanas pradėjo savo rinkimų kampaniją

Bejėgiškumas: net Afganistano sostinėje niekas nėra apsaugotas nuo talibų išpuolių.
Bejėgiškumas: net Afganistano sostinėje niekas nėra apsaugotas nuo talibų išpuolių. / "Reuters" nuotr.

Afganistane niekur nesaugu, netgi sostinėje. Artėjant rinkimams talibai vakar įsiveržė į Jungtinių Tautų (JT) darbuotojų svečių namus Kabule ir nužudė šešis užsieniečius, tris vietos gyventojus.

Užpuolė auštant

Išpuolis įvykdytas Kabulo centre. Afganų policija pranešė, kad užpuolikai į JT svečių namus Kabulo Šari Novo rajone atėjo auštant. Netrukus saugumo pajėgos uždarė aplinkines gatves ir apsupo pastatą. Prasidėjo mūšis.

Trys užpuolikai nušauti praėjus maždaug trims valandoms nuo išpuolio pradžios. Atsakomybę už ataką prisiėmė Talibanas. Jis pareiškė, kad tai buvo pirmas žingsnis vykdant smurto kampaniją, skirtą prezidento rinkimų antram turui sužlugdyti.

"Prisiimame atsakomybę už išpuolį, – telefonu sakė Talibano atstovas Zabihullah Mujahedas. – Tai pirmas žingsnis, nes esame perspėję, kad sužlugdysime antrą rinkimų turą."

Misijos nenutrauks

JT atstovas Adrianas Edwardsas patvirtino, kad žuvo šeši tarptautiniai JT darbuotojai. "Dar yra devyni sužeistieji, kai kurie jų rimtai", – sakė jis. Taip pat pranešama, kad žuvo du saugumo pareigūnai ir vienas civilis afganistanietis.

Nors skaudžiai smogta, JT neketina nutraukti savo misijos Afganistane. "Ši ataka neatgrasins, kartoju, neatgrasins JT nuo tolesnio ...> darbo atstatyti karo nusiaubtą šalį ir kurti geresnę ateitį afganų žmonėms", – žurnalistams sakė misijos vadovas Kai Eide.

Tiesa, jis pridūrė, kad ši brutali ataka privers iš naujo svarstyti JT darbuotojų saugumo klausimą. Svečių namus, kuriuose įvykdytas išpuolis, JT buvo įvertinusios kaip saugius ir tinkamus savo darbuotojams užsieniečiams.

Apšaudė raketomis

Pasak policijos, tai buvo ne vienintelis incidentas Kabule vakar. Kovotojai paleido raketas į sostinėje esantį viešbutį "Serena". Šiame penkių žvaigždučių viešbutyje apsistoja daug diplomatų ir užsienio verslininkų. Apie aukas per šį išpuolį nepranešama.

Naujas smurto protrūkis įvyko Afganistane didėjant įtampai prieš lapkričio 7 d. numatytą antrą prezidento rinkimų turą. Antrame Afganistano prezidento rinkimų ture varžysis dabartinis šalies vadovas Hamidas Karzai ir buvęs užsienio reikalų ministras Abdullah Abdullah.

Prieš pirmą prezidento rinkimų turą rugpjūtį Talibanas taip pat ragino boikotuoti rinkimus ir grasino smurtu visiems, kurie balsuos. Kovotojai, kaip teigiama, buvo surengę beveik 200 smurtinių incidentų. Tarp tų incidentų būta tokių, kai nukapoti pirštai, pažymėti raudonu rašalu. Tos žymės buvo įrodymas, kad žmogus balsavo.


Papirks talibus pinigais?

Nesugebančios nuslopinti smurto šalyje JAV bando keisti taktiką. Armijai gali būti duotas leidimas mokėti tiems talibams, kurie nutars sudėti ginklus. Atitinkamą įsakymą vakar turėjo pasirašyti prezidentas Barackas Obama. Į specialų fondą šiems tikslams bus pervesta 1,3 mlrd. JAV dolerių (apie 3 mlrd. litų).

Tokia praktika, pasak ekspertų, buvo sėkmingai taikoma Irake. Iš pradžių, kaip teigiama, kovotojams buvo mokėta, kad jie netrukdytų vykdyti humanitarinių misijų. Tačiau vėliau pradėta mokėti kovotojams, kurie nutarė pasitraukti iš pasipriešinimo judėjimo. Tai pavadinta kovotojų reintegraciją į visuomenę.

Nors JAV kariuomenei tai ganėtinai nauja bendradarbiavimo su priešu forma, su "draugais" ši taktika jau patikrinta. Laikraštis "The New York Times" praneša, kad JAV Centrinė žvalgybos agentūra jau seniai moka prezidento H.Karzai broliui, narkotikų baronu laikomam Ahmedui Wali Karzai, už tai, kad šis padeda samdyti kovotojus specialioms operacijoms ar tarpininkauja derybose su talibais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų