Pereiti į pagrindinį turinį

Talibanui uždraudus moterims kelti balsą viešumoje, afganistanietės filmuojasi dainuodamos

2024-08-28 21:31

Afganistane Talibanui uždraudus moterims kelti balsą viešumoje, dešimtys moterų prisijungė prie internete vykstančios protesto akcijos, dalindamosi vaizdo įrašais, kuriuose jos dainuoja.

AP nuotr.

Viename iš šių vaizdo įrašyti matyti dalis dainuojančios afganistanietės veido.

Afganistano talibų valdžia praėjusią savaitę pristatė 35 straipsnių įstatymą, kuriame numatyta, kad moterys turi dėvėti visą kūną ir veidą dengiančius drabužius bei nekelti balso viešumoje.

Reaguodamos į naujus suvaržymus, afganistanietės gimtojoje šalyje ir už jos ribų socialiniuose tinkluose pradėjo skelbti vaizdo įrašus, kuriuose jos dainuoja su tokiais užrašais kaip „Mano balsas neuždraustas“ ir „Ne Talibanui“.

Viename vaizdo įraše, kuris, kaip pranešama, nufilmuotas Afganistane, rodoma dainuojanti moteris, nuo galvos iki kojų apsirengusi juodai ir užsidengusi veidą ilgu juodu šydu.

„Jūs nutildėte mano balsą artimiausioje ateityje (...) įkalinote mane mano namuose už tai, kad esu moteris“, – sakė ji.

Moterų teisių grupės skelbė vaizdo įrašus, kuriuose iškelia kumščius arba plėšo Talibano aukščiausiojo lyderio Hibatullah Akhundzados (Hibatulos Achundzados), valdančio iš Kandaharo Pietų Afganistane, nuotraukas.

„Moters balsas yra teisingumo balsas“, – kitame vaizdo įraše skanduoja aktyvistų grupė.

Kitame vaizdo įraše socialinio tinklo „X“ naudotoja Taiba Sulaimani dainuoja, prieš veidrodį taisydamasi šydą.

„Moters balsas yra jos tapatybė, o ne tai, ką reikėtų slėpti“, – sako ji.

Dorovės įstatymu, žinomu kaip „Dorybės skatinimo ir ydų prevencija“, įteisinama daug taisyklių, kurios jau galioja nuo 2021 metų, kai valdžią užėmė Talibanas.

Jame teigiama, kad moterims draudžiama dainuoti, deklamuoti ar garsiai skaityti viešumoje, kitaip tariant, negalima, kad jų balsas sklistų už namų sienų.

„Kai suaugusi moteris turi išeiti iš namų, ji privalo prisidengti veidą ir kūną bei nutildyti balsą“, – sakoma jame.

Įstatyme moterų balsai vadinami „Aurat“ – tai islamo religinėje teisėje, arba šariate, vartojamas terminas, reiškiantis intymias vyro ar moters vietas, kurios turi būti uždengtos.

Pagal įstatymą moterys ir vyrai negali žiūrėti į priešingos lyties asmenis, kurie nėra artimi giminaičiai, o taksi vairuotojai neturėtų vežti moterų, keliaujančių be vyriškos lyties globėjo.

Talibano vyriausybės atstovas Zabihullah Mujahidas (Zabihula Mudžahidas) atmetė įstatymo kritiką kaip aroganciją ir neteisingą supratimą arba nepagarbą šariatui.

Per pastaruosius trejus metus Talibano valdžia įvedė griežtą islamo interpretaciją, o moterys labiausiai nukentėjo nuo įstatymų, kuriuos Jungtinės Tautos pavadino lyčių apartheidu. Dėl šių įstatymų moterims buvo apribotos galimybės mokytis, patekti į viešąsias erdves ir dirbti daugelį darbų.

JT ir kitos tarptautinės institucijos pasmerkė naująjį įstatymą, teigdamos, kad jis dar labiau suvaržo moterų teises.

JT vyriausiasis žmogaus teisių komisaras antradienį paragino panaikinti šį įstatymą ir pavadino jį visiškai netoleruotinu.

Įstatymas „įtvirtina politiką, kuri visiškai ištrina moterų buvimą viešumoje, nutildo jų balsus ir atima iš jų asmeninę autonomiją, ir kuria bandoma paversti jas beveidžiais, bevardžiais šešėliais“, sakė atstovė Ravina Shamdasani (Ravina Šamdasani)

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų