Pereiti į pagrindinį turinį

Traktoriai – geriausias argumentas

2009-02-04 09:00
Traktoriai – geriausias argumentas
Traktoriai – geriausias argumentas / AFP nuotr. Protestas: į Ryga sugužėję ūkininkai mieste sukėlė chaosą.

Latvijos sostinė vakar atrodė kaip žemės ūkio technikos galerija. Šalies ūkininkai traktoriais atvykę į Rygą protestuoti privertė vyriausybę skirti paramą žemės ūkiui.

Blokavo miestą

Antradienio rytą žemdirbiai atvažiavo į sostinės centrą su keliasdešimt traktorių ir sustojo netoli Žemdirbystės ministerijos pastato, reikalaudami, kad atsistatydintų ministras Martinas Ruozė.

Kiti protesto dalyviai važiuodami traktoriais ir kita technika iš lėto blokavo kelią įvažiuoti į Rygą. Mieste ir jo prieigose susidarė kilometrinės spūstys.

Vien iš Lietuvos kaimynystėje esančio Bauskės rajono į Rygą atvyko apie 50 technikos priemonių, o iš Vidžemės – maždaug 100 traktorių. Žemdirbiai grasino būti sostinėje vieną ar dvi dienas.

"Mes tiesiog norime, kad pagaliau būtų sutvarkyta žemės ūkis", – pareiškė vienas akcijos organizatorių susivienijimo "Valstiečių seimas" pirmininkas Juris Lazdinis.

Policija ėmėsi ypatingų priemonių baimindamasi, kad gali kilti riaušės kaip praėjusį mėnesį. Prie visų valstybinių įstaigų buvo sustiprinta apsauga.

Skirs 22 mln. latų

Žemdirbystės ministras M.Ruozė neišsigando protestuotojų ir išėjo pasikalbėti su žemdirbiais. Paskui jis išvažiavo į vyriausybės posėdį.

Per šį posėdį Latvijos vyriausybė nusprendė suteikti papildomą 22 mln. latų (108 mln. litų) paramą kreditams pienininkystei garantuoti. Todėl žemdirbiai, kuriems sunku grąžinti paskolas, galės metams atidėti pagrindinį mokėjimą.

Vyriausybė šias lėšas žemdirbiams skirs iš valstybės miškų valdymo įmonės "Valsts Meži" pelno.

Politikų krizė

Latvijos prezidentas Valdis Zatleras pareiškė, kad šalyje kilusi krizė ne politinė, o politikų neryžtingumo, todėl kiekviena partija turi aiškiai pasakyti, ar ji pasirengusi prisiimti atsakomybę už "sunkius metus Latvijoje".

"Koalicija ardo savo vyriausybę iš vidaus", – sakė V.Zatleras.

Jis priekaištavo ir valdančiosios koalicijos, ir opozicijos partijoms už tai, kad jos aiškiai nepareiškė, ar yra pasirengusios prisiimti atsakomybę už Latvijos ateitį.

"Būtina pasakyti aiškų "taip" – mes prisiimame atsakomybę, mes veikiame, mes dirbame vyriausybėje", – kalbėjo Latvijos prezidentas.

Paklaustas apie tolesnius veiksmus V.Zatleras pabrėžė: "Šiuo metu likti nuošalyje reiškia už nieką neatsakyti rinkėjams."

Apie šiandien numatytą balsavimą Seime dėl pasitikėjimo Ivaro Guodmanio vyriausybe prezidentas sakė, kad jeigu premjerui bus pareikštas pasitikėjimas, jau kitą dieną jis turi pateikti aiškų planą, "kaip turi būti sudaryta mažesnė, kompaktiškesnė, kompetentingesnė ir veiksmingesnė vyriausybė".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų