Pereiti į pagrindinį turinį

Triuškinama JAV demokratų pergalė

2008-11-06 09:00
Triuškinama JAV demokratų pergalė
Triuškinama JAV demokratų pergalė / Šaltiniai: enciklopedija „Britannica“, blackpast.org

Pirmąkart Baltųjų rūmų šeimininku taps juodaodis. Istorinę pergalę iškovojus Barackui Obamai, Lietuvos ir JAV santykiai nesikeis, bet diplomatams teks paplušėti mezgant naujus ryšius.

Į JAV atėjo permainos

Tai buvo tikras triumfas. Demokratų senatorius  B.Obama gavo net 338 rinkikų balsus, o Johnas McCainas – tik 156.

"Į Ameriką atėjo permainos, – sakė išrinktasis prezidentas 65 tūkst. žmonių miniai gimtojoje Čikagoje. – Nauja vadovybės aušra jau čia pat." Iš tiesų naujasis JAV prezidentas galės imtis net ir nepopuliarių reformų. Jį palaikys demokratai, iškovoję 218 iš 435 vietų Atstovų rūmuose ir 56 vietas Senate.

B.Obama, kreipdamasis ir į nugalėtus respublikonus, prisiminė valstybės veikėją, kuriuo žavisi, – Pilietinio karo metais vadovavusį prezidentą Abrahamą Lincolną. Išrinktasis prezidentas ragino suvienyti šalį ir pamiršti susiskaldymą. "Šioje šalyje kylame ar krintame kaip viena šalis, kaip viena tauta. Atsispirkime pagundai nusiristi atgal į šališkumą, smulkmeniškumą ir nebrandumą, kurie taip ilgai nuodijo mūsų politiką", – sakė 47 metų politikas.

Taip pat išreiškė pagarbą savo įveiktam varžovui senatoriui iš Arizonos J.McCainui ir jo porininkei respublikonų kandidatei į viceprezidentus Sarah Palin.

Pasveikino varžovą

72 metų Vietnamo karo veteranas pripažino pralaimėjęs. "Mano draugai, baigiame ilgą kelionę. Amerikos žmonės ištarė savo žodį ir ištarė jį aiškiai", – šalininkams, susirinkusiems prašmatnaus Finikso viešbučio "Arizona Biltmore" pievelėje, sakė J.McCainas.

Arizonai atstovaujantis senatorius paskambino varžovui ir pasveikino jį. "Prieš kiek laiko turėjau garbės skambinti senatoriui B.Obamai ir pasveikinti jį, tapusį nauju šalies, kurią abu mylime, išrinktuoju prezidentu, – sakė jis. – Po tokios ilgos ir sunkios kovos, kokia buvo ši kampanija, vien ši sėkmė pelno mano pagarbą jo gebėjimams ir ištvermei."
Faktą, kad išrinktas pirmas juodaodis JAV prezidentas, J.McCainas pavadino istoriniu ir padėsiančiu šaliai įveikti rasizmo likučius.

Šlovino pergalę

B.Obamos pergale džiaugiamasi ne tik šalyje. Pasaulio žiniasklaida vakar šlovino Jungtinių Valstijų pasirinkimą ir prezidento rinkimus vadino galimybe pataisyti smukusį šalies įvaizdį. "Milžiniškas žmonijos šuolis", – skelbia antraštė pirmajame populiariausio Didžiosios Britanijos bulvarinio laikraščio "The Sun" puslapyje. Dienraštis "The Independent" išspausdino išrinktojo prezidento nuotrauką su prierašu "Istorinis žmogus".

"Amerikos žmonės, iš kurių kiti dažnai negailestingai šaiposi, vakar stojo į istorijos akivaizdą ir ryžtingai nusprendė pasikeisti patys ir pakeisti pasaulį", – rašo kairiosios pakraipos britų dienraštis "The Guardian". O centro dešiniosios pakraipos dienraštis "The Times" giria nepaprastą JAV rinkėjų aktyvumą ir laiko jį atjaunėjusios Amerikos demokratijos energijos ir lūkesčių ženklu, o šios demokratijos rezultatus vadina svaiginamais.

Užsienio politika nesikeis

Kad ir kaip žadėtų permainas B.Obama, Lietuvos politologai mano, kad šalies užsienio politika nesikeis. "Keisti JAV politiką tiesiog nėra pagrindo", – dienraščiui sakė Tarptautinių santykių instituto direktorius prof. Raimundas Lopata. Anot politologo,  per rinkimų kampaniją skelbtuose B.Obamos komentaruose užsienio politikos klausimais  nieko naujo nepasakyta. "Mes dažnai girdime tik tai, ką norime girdėti", – tvirtino prof. R.Lopata.

Iš esmės tos pačios nuomonės laikosi ir Rytų geopolitikos studijų centro direktorius Laurynas Kasčiūnas. Jis pripažino, kad kai kuriuos pažadus  B.Obamai išties bus sunku ištesėti: "Kalbėti apie karių išvedimą iš Irako būtų per anksti. Daug kas priklausys nuo situacijos šalyje." Pasak politologo, nesikeis ir santykiai su Lietuva. "JAV užsienio politika nesikeičia kardinaliai. Aišku, kažkas priklausys nuo diplomatų darbo, santykių atnaujinimo, bet nemanau, kad Lietuvos ir JAV santykiai, pasikeitus Baltųjų rūmų šeimininkui, atšals", – teigė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų