Pereiti į pagrindinį turinį

Tūkstančiai turkų protestavo prieš prieštaringą beglobių gyvūnų kontrolės įstatymą

2024-09-02 09:25 diena.lt inf.

Tūkstančiai žmonių Stambule sekmadienį susirinko protestuoti prieš neseniai priimtą įstatymą, kuriuo siekiama atsikratyti milijonų benamių šunų.

Scanpix nuotr.

Liepą, motyvuodami saugumo sumetimais, įstatymų leidėjai patvirtino naują įstatymą, kuriuo siekiama iš Turkijos gatvių pašalinti milijonus beglobių šunų.

Gyvūnų teisių gynėjai baiminasi, kad įstatymo projektas paskatins visuotinį šunų skerdimą arba šunys atsidurs perpildytose prieglaudose, kur rizikuos užsikrėsti įvairiomis ligomis.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas teigė, kad įstatymas būtinas siekiant išspręsti šalies „beglobių šunų problemą“.

Sekmadienį protestuotojai ragino atšaukti įstatymą, laikydami plakatus su užrašais „Prieglaudos – tai mirties stovyklos“ ir „Atšaukite šį kruviną įstatymą“.

„Norime, kad šis įstatymas būtų nedelsiant panaikintas“, – naujienų agentūrai AP sakė 64-erių protestuotojas Hasanas Kizilyatakas.

„Jie (benamiai šunys), kaip ir mes, yra gyvos būtybės. Esame čia, nes pasisakome prieš jų naikinimą“, – pridūrė jis.

Protestuoti atėjo ir 55-erių Ayten Arslan, teigianti, kad palaiko R. T. Erdoganą.

„Kaip 2016-ųjų liepos 15-ąją, kai buvo mėginta įvykdyti perversmą, stovėjome šalia savo prezidento, taip ir dabar esame čia dėl beglobių gyvūnų, – AP pasakojo ji. – Kaip AK („Teisingumo ir plėtros“) partijos šalininkė sakau, kad šis teisės aktas yra kruvinas įstatymas.“

Pagrindinė opozicinė Respublikonų liaudies partija kreipėsi į Konstitucinį Teismą dėl įstatymo panaikinimo praėjus mažiau nei dviem savaitėms po jo priėmimo.

Vyriausybės skaičiavimais, Turkijos gatvėse ir kaimo vietovėse klaidžioja apie 4 mln. beglobių šunų. Nors dauguma jų yra nepavojingi, keli žmonės, įskaitant vaikus, buvo užpulti.

Saugių gatvių ir teisės į gyvybę gynimo asociacijos – organizacijos, agituojančios už visų beglobių šunų pašalinimą iš gatvių, – paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad nuo 2022 metų gatvės šunys pražudė 65 žmones.

Naujuoju teisės aktu reikalaujama, kad savivaldybės surinktų beglobius šunis ir išvežtų į prieglaudas, kuri jie būtų paskiepyti, kastruoti ir sterilizuoti.

Skausmą kenčiantys, sergantys nepagydomomis ligomis ar pavojų žmonėms keliantys šunys bus užmigdomi. Pirminiame įstatymo projekte buvo įtrauktos ir katės, tačiau po visuomenės pasipiktinimo šis straipsnis buvo pakeistas.

Tačiau daugelis abejoja, iš kur pinigų stokojančios savivaldybės rastų lėšų reikalingoms papildomoms gyvūnų prieglaudoms statyti.

Gyvūnų teisių gynėjai nerimauja, kad kai kurios savivaldybės, užuot skyrusios lėšų šunų prieglaudoms įsteigti, gali pradėti migdyti neva sergančius šunis.

Pastaruoju metu socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašai, kuriuose matyti grioviuose užkastos negyvos katės ir šunys. Gyvūnų teisių gynėjai teigia, kad įstatymo projektas gal būti tik priedanga šunų migdymui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų