Pereiti į pagrindinį turinį

Turkija stengiasi susigrąžinti rinkų pasitikėjimą

2016-07-18 13:39 diena.lt inf.

Turkijoje kariškių surengtas bandymas įvykdyti perversmą privertė investuotojus nerimauti dėl politinio stabilumo šalyje, jos ekonomikos ir finansų sistemos patvarumo.

Scanpix nuotr.

Penktadienio vakare, pasklidus žiniai apie tai, kad kariškiai blokavo eismą Bosforo tiltais Stambule, o tankai ėmė užiminėti pozicijas prie Stambulo Atatiurko tarptautinio oro uosto, Turkijos liros kursas JAV dolerio atžvilgiu krito 4,5 proc., o akcijų kursai smuko vidutiniškai 4 procentais.

Valdžiai susigrąžinus kontrolę, Turkijos centrinis bankas, siekdamas išvengti galimų problemų rinkoje, pažadėjo teikti bankams neribotą likvidumą.

Tuo tarpu galima destabilizacija šalyje gali atgrasyti užsienio investuotojus ir suduoti dar vieną smūgį turizmo sektoriui, teigia analitikai.

Statistiniais duomenimis, pastaraisiais mėnesiais pajamos iš turizmo buvo ketvirtadaliu mažesnės negu tuo pat laikotarpiu pernai.

Dėl liros smukimo gali padidėti infliacija ir spaudimas šalies mokėjimų balansui.

Pastaraisiais metais Turkijos ekonominiai rodikliai buvo vieni geriausių besivystančiose rinkose. Pernai šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) padidėjo 4,5 proc., o akcijų rinka nuo šių metų pradžios pakilo daugiau kaip 15 proc., aplenkusi kitas besivystančias rinkas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų