Pereiti į pagrindinį turinį

TVF vadovas prisižaidė

TVF vadovas prisižaidė
TVF vadovas prisižaidė / "Reuters" nuotr.

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) įvaizdžiui grėsmę kelia ne tik finansų krizė, bet ir šios institucijos vadovo intymūs santykiai su pavaldine.

Romanas su ištekėjusia moterimi

Jungtinėse Valstijose pradėtas tyrimas, kuriuo siekiama nustatyti, ar intymius santykius su pavaldine užmezgęs TVF vadovas Dominique'as Straussas-Kahnas nepiktnaudžiavo tarnybine padėtimi. Tyrėjai aiškinsis, kokie buvo jo santykiai su ištekėjusia vengrų kilmės TVF darbuotoja Piroska Nagy, ir ar tai turėjo įtakos jos karjerai.

Pasak amerikiečių žiniasklaidos, D.Straussas-Kahnas ir P.Nagy elektroniniais laiškais susirašinėjo apie intymius santykius, kurie tikriausiai užsimezgė šių metų pradžioje Europoje vykusioje konferencijoje.

Šiuos laiškus perskaitė P.Nagy vyras – buvęs Argentinos centrinio banko prezidentas Mario Blejeris, taip pat dirbęs TVF.

Protegavo ar darė spaudimą?

Aukštas pareigas TVF Afrikos departamente užėmusi P.Nagy rugpjūtį pradėjus mažinti etatus išėjo iš darbo. Įtariama, kad ji gavo per didelę išeitinę kompensaciją. Tyrėjai taip pat aiškinasi versiją, kad D.Straussas-Kahnas darė moteriai spaudimą ir reikalavo atlygio už palankumą.

TVF vadovas paneigė kaltinimus dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir sutiko bendradarbiauti su tyrimą atliekančiais teisininkais.

Skandalas per krizę

Skandalas kilo itin nepalankiu metu, nes pasaulį krečia finansų krizė, ir ši institucija raginama imtis skubių veiksmų. Praėjusią savaitę pagalbos į TVF kreipėsi Islandija, Vengrija, Ukraina ir Serbija.

Tyrimas dėl TVF vadovo elgesio pradėtas praėjus 15 mėnesių po to, kai panašus skandalas sukrėtė kitą tarptautinę finansų instituciją – Pasaulio banką. Tuometis jo vadovas Paulas Wolfowitzas buvo priverstas atsistatydinti dėl kaltinimų protegavus banke dirbančią savo gyvenimo draugę.

Politinė figūra

Buvęs Prancūzijos finansų ministras D.Straussas-Kahnas, praėjusiais metais pradėjęs vadovauti TVF, savo šalyje yra gerai žinoma figūra. 2006 m. jam nepavyko tapti Socialistų partijos kandidatu į Prancūzijos prezidentus, tačiau vilties politikas nepalaidojo.

D.Straussas-Kahnas iki šiol palaiko glaudžius ryšius su Socialistų partija, versdamas apžvalgininkus įtarti, kad jis puoselėja viltis 2012 m. dalyvauti Prancūzijos prezidento rinkimuose. Neseniai atliktos apklausos duomenimis, ketvirtadalis prancūzų tiki, kad D.Straussas-Kahnas geriau susidorotų su finansų krize, nei dabartinis šalies vadovas Nicolas Sarkozy.

Tiesa, TVF vadovo darbą ne visi vertina gerai. D.Straussas-Kahnas susilaukė gausiai kritikuotas, kad jo vadovaujama institucija prastai reaguoja į pasaulio ekonomikos pokyčius ir iššūkius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų