Pereiti į pagrindinį turinį

Ukraina iki savaitgalio negalės grąžinti 3 mlrd. dolerių skolos Rusijai

2015-12-18 13:23 diena.lt inf.
Arsenijus Jaceniukas
Arsenijus Jaceniukas / Scanpix nuotr.

 Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas penktadienį pareiškė, kad jo šalis negrąžins iki ateinančio savaitgalio 3 mlrd. JAV dolerių skolos Rusijai.

Per televizijos transliuotą vyriausybės posėdį A.Jaceniukas paskelbė „moratoriumą“ bet kokiam skolų Rusijai grąžinimui. Tai faktiškai reiškia Ukrainos nemokumą.

„Ukrainos vyriausybė įveda moratoriumą vadinamosios skolos Rusijai grąžinimui“, – per vyriausybės posėdį sakė A.Jaceniukas.

„Nuo šiandien stabdome mokėjimus už tą skolą“, – pridūrė jis.

Premjeras nenurodė, kada Ukraina bus pasiruošusi grąžinti skolą.

Ukrainos institucijos tvirtina, kad Kijevo įsiskolinimai nėra valstybės skola, o veikiau lėšų pervedimas, atliktas per finansų rinkas ir priklausomas nuo finansinių sąlygų, sutartų su kitais skolintojais.

Kijevas rugpjūtį susitarė dėl skolų restruktūrizavimo su privačiais kreditoriais, tarp kurių esama stambių bankų ir investicinių fondų, sutikusių nurašyti 20 proc. skolų.

Tačiau Maskva tvirtina, kad ta paskola negali būti laikoma privačia skola ir nesutinka su tokiomis sąlygomis.

„Nors ne kartą mėginome pasirašyti sutartį dėl restruktūrizavimo, Rusija atsisakė priimti mūsų pasiūlymus, – aiškino A.Jaceniukas. – Dar kartą pabrėžiu: mes pasiruošę teisiniam procesui su Rusija.“

Abiejų šalių santykiai smarkiai pašlijo, kai Rusija 2014 metų kovą aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį ir palaikė prorusiškus separatistus Ukrainos rytuose. Kijevo lyderiai kaltina Rusiją siunčiant karius ir ginklus į Rytų Ukrainą, nors Kremlius tai griežtai neigia.

Maskva savo ruožtu irgi pareiškė, jog kreipsis į teismą, jeigu Ukraina laiku negrąžins skolų.

Daugiau naujienų