Pereiti į pagrindinį turinį

Ukraina pagerbė per didįjį badą žuvusiųjų atminimą

2008-11-23 14:17
Ukraina pagerbė per didįjį badą žuvusiųjų atminimą
Ukraina pagerbė per didįjį badą žuvusiųjų atminimą / AFP

Kijevo Sofijos sobore vakar vyko gedulingos pamaldos. Į maldos namus buvo atvykę šalies vadovas, politinių partijų bei religinių bendruomenių lyderiai.

Pamaldos už mirusius per 1932-1933 m. Ukrainoje siautusį didįjį badą (Holodomorą) vyko visose Ukrainos cerkvėse ir bažnyčiose. Pagerbti aukas atvyko ir politika iš kitų šalių. Atminimo ceremonijose dalyvavo Lenkijos, Lietuvos, Latvijos ir Gruzijos prezidentai. Kvietimą gavo ir Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas, tačiau atvykti jis atsisakė.

Ukrainai minint Holodomoro aukų atminimą, Kijeve buvo sulaikyti šeši Rusijos jaunimo judėjimo "Naši" aktyvistai. Jie mėgino surengti Pietų Osetijoje Gruzijos puolimo metu fotografuotų vaizdų parodą.

Didysis Ukrainos badas prasidėjo 1932-ųjų balandį ir truko iki 1933-ųjų lapkričio. Per 17 mėnesių Ukrainoje žuvo nuo 8 iki 10 milijonų žmonių. Tikslus aukų skaičius nežinomas iki šiol. Badas apėmė beveik visą dabartinės Ukrainos teritoriją. Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka Holodomorą pavadino viena iš didžiausių pasaulyje humanitarinių katastrofų ir ukrainiečių tautos genocidu, kurį organizavo totalitarinis komunistų režimas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų