Pereiti į pagrindinį turinį

V. Putinas paragino Vašingtoną veikti skaidriau dėl paliaubų Sirijoje

2016-09-17 15:08 diena.lt inf.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šeštadienį pareiškė „teigiamai“ vertinantis praeitą savaitę su JAV sudarytą susitarimą dėl paliaubų Sirijoje, bet paragino Vašingtoną veikti skaidriau.

Scanpix nuotr.

„Vis dėlto esame nusiteikę labiau teigiamai negu neigiamai, ir tikimės, kad Amerikos administracijos duoti pažadai bus ištesėti“, – Rusijos naujienų agentūros citavo V. Putino žodžius.

Tačiau jis taip pat kaltino Sirijos sukilėlius, kad jie naudojasi šiomis paliaubomis, siekdami „persigrupuoti“, o Vašingtonas esą „trokšta išsaugoti (opozicijos pajėgų) pajėgumus kautis su teisėta prezidento (Basharo al) Assado (Bašaro Asado) vyriausybe“. „Tai labai pavojingas kelias“, – perspėjo Kremliaus vadovas. – Norėčiau, kad būtume sąžiningi vieni kitiems, kad galėtume judėti siekdami mūsų bendrų tikslų... Tikrai nesuprantu, kodėl turėtume slėpti kokius nors susitarimus“.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas naujausią susitarimą dėl Sirijos sudarė rugsėjo 9 dieną Ženevoje po daug valandų trukusio derybų maratono. Paliaubos įsigaliojo praeitą pirmadienį. Tačiau Rusija penktadienį apkaltino Jungtines Valstijas nesutinkant atskleisti už uždarų durų sudaryto susitarimo detalių Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai. Pastaroji buvo priversta atšaukti skubiai sušauktą posėdį, per kurį, kaip tikėtasi, turėjo būti išreikštas palaikymas naujajai sutarčiai.

Tuo tarpu JAV prezidentas Baracas Obama penktadienį išsakė „gilų susirūpinimą“, kad nebuvo laikomasi paliaubų Sirijoje esminių sąlygų. „Nors smurtas visoje šalyje sumažėjo, prezidentas išreiškė gilų susirūpinimą, kad Sirijos režimas toliau blokuoja kritiškai svarbios humanitarinės pagalbos srautą“, – sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

Rusijos gynybos ministerija anksčiau ne kartą tvirtino, kad kovos veiksmų nutraukimo Sirijoje laikosi tik vyriausybės pajėgos.

Padėtis Sirijoje blogėja?

Rusijos kariškiai šeštadienį pareiškė, kad padėtis Sirijoje blogėja, ir apkaltino sukilėlius dėl per pastarąją parą įvykdytų daugiau kaip 50 išpuolių prieš vyriausybės pajėgas ir civilius gyventojus.

„Padėtis Sirijoje blogėja, – pareiškė Rusijos generolas Vladimiras Savčenka, – Per pastarąją parą išpuolių smarkiai padaugėjo.“

Pasak jo, vyriausybės pozicijos ir civiliai gyventojai per pastarąją parą atakuoti 55 kartus.

Kitas Rusijos kariškis šeštadienį perspėjo, kad Jungtinės Valstijos nesilaiko praeitą savaitę sutartų paliaubų Sirijoje sąlygų, todėl Vašingtonui teks atsakomybė, jeigu trapus ugnies nutraukimas žlugtų.

„Jeigu Amerikos pusė nesiims būtinų priemonių savo įsipareigojimams vykdyti... visa atsakomybė už paliaubų žlugimą teks Jungtinėms Valstijoms“, – per televizijos transliuotą spaudos konferenciją sakė generolas Viktoras Poznichiras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų