Pereiti į pagrindinį turinį

V. Zelenskis: V. Putino sąjungininkui V. Medvedčukui panaikinta Ukrainos pilietybė

2023-01-11 08:06

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį paskelbė atėmęs pilietybę iš valstybės išdavyste kaltinamo Viktoro Medvedčuko, kadaise laikyto svarbiausiu Rusijos vadovo Vladimiro Putino sąjungininku Kyjive.

Viktoras Medvedčukas
Viktoras Medvedčukas / Stop kadras

Buvęs Ukrainos įstatymų leidėjas V. Medvedčukas, kuris praėjusių metų rugsėjį buvo perduotas Rusijai per apsikeitimą belaisviais, pilietybės neteko kartu su kitais trimis asmenimis, savo dienos pranešime sakė V. Zelenskis.

Jis nurodė, kad remdamasis Ukrainos saugumo ir migracijos tarnybų parengta medžiaga ir vadovaudamasis konstitucija nusprendė „panaikinti keturių asmenų pilietybę“.

V. Zelenskio teigimu, tai tinkama priemonė tiems, kas „pasirenka tarnauti ne Ukrainos žmonėms, o į Ukrainą atėjusiems žudikams“.

V. Zelenskis taip pat įspėjo, kad tai nebus „paskutiniai tokie sprendimai“.

A. Medvedčukas buvo vienas iš daugiau kaip 50 belaisvių, rugsėjį perduotų Rusijai mainais į 215 Ukrainos karių.

Tai buvo didžiausias konflikto šalių apsikeitimas belaisviais nuo Rusijos invazijos pradžios 2022-ųjų vasarį.

Ukrainos specialiosios tarnybos sulaikė A. Medvedčuką praėjusių metų balandį, kai jis, Rusijai įsiveržus į šalį, pabėgo iš namų arešto.

Itin turtingas magnatas, kadaise vadintas Ukrainos politikos „tamsiuoju princu“, buvo apkaltintas tėvynės išdavyste, bandymu pavogti gamtinius išteklius iš Rusijos aneksuoto Krymo ir Kyjivo karinių paslapčių perdavimu Maskvai.

Tarp kitų Ukrainos pilietybės netekusių asmenų yra įtariamas Rusijos agentas, turtingas buvęs Ukrainos parlamento narys Andrijus Derkačas.

Birželį Ukrainos vyriausybė apkaltino jį remiant Rusijos invaziją, buvo išduotas jo arešto orderis.

JAV teisingumo departamentas yra paskelbęs, kad A. Derkačas taip pat dalyvavo mėginant apšmeižti prezidentą Joe Bideną (Džo Baideną) dėl jo sūnaus Hunterio Bideno (Hanterio Baideno) ryšių Ukrainoje.

Dar vienas Ukrainos pilietybės netekęs asmuo – Tarasas Kozakas, Vašingtono kaltinamas dalyvavimu Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) operacijose siekiant pakenkti Ukrainos vyriausybei ir ekonomikai.

Politikas Renatas Kuzminas, taip pat įtariamas ryšiais su Rusija, yra ketvirtas žmogus, iš kurio, pasak V. Zelenskio, atimama pilietybė.

Daugiau naujienų