Pereiti į pagrindinį turinį

Valdžiažmogiai gyvena pagal fengšui

2013-06-01 23:59
Valdžiažmogiai gyvena pagal fengšui
Valdžiažmogiai gyvena pagal fengšui / "Reuters" nuotr.

Kinijoje valdininkai, regis, seka fengšui mokymu. Kai kurių įstaigų kiemuose net riogso didžiuliai akmenys. Esą jie sukuria geresnę aurą.

Antai vienos valstybinės įtaigos, atsakingos už žemės išteklius, kieme, Hunano provincijoje, dalį automobilių stovėjimo aikštelės užima čia riogsantis didžiulis riedulys. Netoli – dar vienas.

Tai, pasak įstaigos tarnautojų, – slaptas ginklas, pagerinantis darbuotojų darbo kokybę.

Fengšui didelis dėmesys skiriamas matmenims. Kinai tiki, kad tinkamai suprojektuotas ir apstatytas pastatas pagerina sveikatą, suteikia laimės ir neša sėkmę.

"Mūsų įstaiga nedirbo taip gerai, kol nebuvo pastatytas šis akmuo, – įtikinėjo Chen prisistatęs valdininkas. – Dabar viskas kur kas geriau."

Anksčiau panašios tradicijos komunistinėje Kinijoje buvo draudžiamos. Tačiau dabar nemažai Kinijos verslo pasaulio atstovų konsultuojasi su fengšui specialistais, kaip pagerinti darbo kokybę.

Pamažu tradicijos persimeta į valstybės sektorių. Antai buvęs Kinijos geležinkelio vadovas Liu Zhijunas, pastatęs Kinijoje didžiausią greitaeigių traukinių sistemą, pasak kinų žiniasklaidos, konsultavosi su fengšui specialistais priimdamas svarbius sprendimus.

Tiesa, vėliau buvo apkaltintas korupcija ir 2011 m. neteko posto. Nes pagal tą patį fengšui ėmė taškyti valstybės pinigus ir keistai elgtis. Visgi tokių kaip buvęs geležinkelių vadas daug.

Pasak apklausos, atliktos 2007 m., net 52 proc. šalies valdininkų laikosi įvairių senovinių tradicijų.

Gyventojai sako, kad nuo to, ar valdininkai praktikuoja senovines tradicijas, ar ne, jų gyvenimas nepagerėjo.

"Valdininkams visiškai nerūpi, kaip padėti žmonėms, nepaisant to, kad jie praktikuoja fengšui. Jų vienintelis tikslas – geresnė pozicija darbe", – piktinosi Hunano provincijoje gyvenantis antikorupcijos aktyvistas Duan Xiaowenas.

Jį piktina tai, kad valdininkai mėto valstybės pinigus savo poreikiams tenkinti. Pavyzdžiui, perka brangiai kainuojančias specialistų paslaugas, naujus baldus, perprojektuoja įstaigas.

Pavyzdžiui, Mak Ling-Ling, 46-erių fengšui specialistė iš Honkongo, už valandą konsultacijos prašo net 16 tūkst. dolerių. Ją dažniausiai samdo nekilnojamojo turto bendrovės, tačiau dažnai ji sulaukia ir valdininkų dėmesio.

Kai kurie pamišę valdininkai negaili tūkstančių "gerovei" kurti.

Vienos Heibei provincijos apskrities vadovas tiesiai prieš provincijos vyriausybės būstinę bulvare pastatė nurašytą naikintuvą. Esą valdininkas norėjo visą dieną pro langą regėti Kinijos jėgą.

Deja, paminklas "Kinijos jėgai" trukdė eismui. O pats valdininkas po kurio laiko buvo apkaltintas korupcija. Praėjusiais metais lėktuvas buvo išmontuotas ir perkeltas į parką už miesto.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų