Pereiti į pagrindinį turinį

Vasarį įstrigusius astronautus pargabensianti „SpaceX“ kapsulė prisišvartavo prie TKS

2024-09-30 12:06 diena.lt inf.

„SpaceX“ kapsulė, kuri vasarį pargabens namo du Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) įstrigusius astronautus, sekmadienį prisišvartavo prie stoties.

Scanpix nuotr.

Raketa „Falcon 9“ šeštadienį 13 val. 17 min. vietos (20 val. 17 min. Lietuvos) laiku pakilo iš Kanaveralo kyšulio Floridoje, o sekmadienį 17 val. 30 min. vietos (pirmadienį 0 val. 30 min. Lietuvos) laiku su TKS susisiekė misiją „Crew-9“ atskraidinusi kapsulė „Dragon“.

Baigus švartuotis, NASA astronautas Nickas Hague'as ir Rusijos kosmonautas Aleksandras Gorbunovas po 19 val. įlipo į stotį ir pasisveikino su kolegomis.

„Tiesiog noriu pasveikinti mūsų naujuosius bendražygius iš „Dragon Freedom“, – sakė stoties vadė Suni Williams, viena iš dviejų įstrigusių astronautų.

„Aleksai, sveiki atvykę į Tarptautinę kosminę stotį, ir Nickai – sveiki sugrįžę namo“, – teigė ji.

Kai N. Hague'as ir A. Gorbunovas vasarį vyks namo iš kosminės stoties, kartu su jais grįš ir kosmoso veteranai S. Williams ir Butchas Wilmore'as, kurių viešnagė TKS užsitęsė dėl „Boeing“ erdvėlaivio „Starliner“ variklio gedimų.

Naujai sukurtas „Starliner“ atliko pirmąjį skrydį su įgula birželį, kai nugabeno B. Wilmore'ą ir S. Williams į TKS.

Jie ten turėjo būti tik aštuonias dienas, tačiau skrydžio metu išaiškėjus „Starliner“ problemoms, NASA buvo priversta iš esmės pakeisti planus.

Po ilgas savaites trukusių intensyvių „Starliner“ patikimumo bandymų kosmoso agentūra galiausiai nusprendė grąžinti jį į Žemę be įgulos, o du įstrigusius astronautus parskraidinti namo drauge su „SpaceX“ misija „Crew-9“.

Milijardieriaus Elono Musko įkurta privati bendrovė „SpaceX“ kas šešis mėnesius vykdo reguliarius skrydžius, kad TKS įgulos galėtų rotuotis.

Tačiau „Crew-9“ paleidimas buvo atidėtas iš rugpjūčio vidurio į rugsėjo pabaigą, kad NASA ekspertai turėtų daugiau laiko įvertinti „Starliner“ patikimumą ir nuspręsti, kaip elgtis toliau.

Vėliau jis buvo atidėtas dar kelioms dienoms, nes ketvirtadienį Floridoje praūžė galingas uraganas „Helene“.

Iš viso TKS N. Hague'as ir A. Gorbunovas praleis apie penkis mėnesius. B. Wilmore'as ir S. Williams ten bus praleidę apie aštuonis mėnesius.

„Crew-9“ iš viso atliks apie 200 mokslinių eksperimentų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų