Pereiti į pagrindinį turinį

Viltis dėl taikos

2009-01-08 09:00

Artimuosiuose Rytuose sužibo viltis dėl taikos. Izraelis pradėjo svarstyti siūlymus, kuriuos pateikė Egipto prezidentas Hosni Mubarakas ir Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy.

Jeigu planas, kuris buvo svarstytas ir patvirtintas per Egipte vykstantį viršūnių susitikimą, bus priimtas Tel Avivo, Izraelio pajėgos iš Gazos ruožo pasitrauks jau po savaitės. Kol kas Izraelio vadovybė nagrinėja H.Mubarako ir N.Sarkozy antradienį pateiktus siūlymus. Svarbiausia, ko siekia Tel Avivas, – garantijos, kad "Hamas" kovotojai nebegalės kontrabanda atsigabenti ginklų į Gazos ruožą per tunelius iš Egipto.

"Gali būti susitarta užtikrinti sienų apsaugą per keturias ar penkias dienas, o tai reikštų, kad Izraelio kariuomenė galėtų pasitraukti po aštuonių dienų", – vakar sakė N.Sarkozy kanceliarijos pareigūnas, neatskleidęs savo pavardės. Egiptas Prancūzijos siūlymams ir priemonėms pritarė. Kairas pakvietė abi konflikto šalis aptarti sąlygų ir garantijų, kurios užtikrintų, kad ateityje nebūtų eskaluojamas konfliktas.

Vakar Izraelis toliau artilerija ir raketomis apšaudė Gazos ruožo miestus. Tačiau popiet pranešta, kad laikinai nutraukiamas bombardavimas. Be to, teigiama, kad Izraelio pajėgos atsitraukė nuo kai kurių Gazos ruožo miestų.

Per 12 dienų vykusį Izraelio puolimą žuvo daugiau kaip 660 palestiniečių. Daugelis jų – civiliai Gazos ruožo gyventojai. Smurtas Artimuosiuose Rytuose visame pasaulyje išprovokavo masinius tarptautinės bendruomenės protestus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų