Pereiti į pagrindinį turinį

Volstrito sukčius B.Madoffas kalės 150 metų

2009-06-30 18:25
Volstrito sukčius B.Madoffas kalės 150 metų
Volstrito sukčius B.Madoffas kalės 150 metų / AFP nuotr.

Garsiam JAV finansininkui, Volstrito sukčiumi pramintam Bernardui Madoffui pirmadienį paskelbtas nuosprendis - 150 metų kalėjimo. Tai didžiausia įmanoma bausmė už finansines apgaules, kurios sužlugdė daugybę Holivudo aukštuomenės atstovų ir vidutinės klasės pensininkų.

„Aš palieku savo šeimai gėdos palikimą. Aš esu atsakingas už daugybę kančių ir skausmo. Aš pats gyvenu kankindamasis, - teismo salėje kalbėjo 71 metų B.Madoffas. - Aš gyvensiu su šiuo skausmu visą likusį savo gyvenimą. Aš atsiprašau savo aukų, atleiskite.“

Finansų aferisto advokatas Ira Sorkinas prašė teisėjo skirti ne daugiau kaip 20 metų kalėjimo, atsižvelgiant į B.Madoffo amžių ir gailėjimąsi dėl savo veiksmų. Tačiau dauguma jo aukų reikalavo griežčiausios bausmės. Viena moteris verkdama prašė, jog jis būtų laikomas narve už grotų. Vienas vyriškis, kurį B.Madoffas visiškai sužlugdė, sakė norįs, kad sukčius žinotų, jog kalėjimo kamera bus ir jo karstas.

Nuosprendis paskelbtas praėjus šešiems mėnesiams nuo buvusio „Nasdaq“ akcijų rinkos pirmininko suktybių demaskavimo.

B.Madoffo sukurta apgaulinga schema, kuri tikriausiai yra didžiausia per Volstrito istoriją, pasiglemžė tūkstančių žmonių santaupas visame pasaulyje. Tačiau ne visi nukentėjusieji buvo Palm Bičo milijonieriai. Pirštus taip pat nudegė daugybė valstybinių mokyklų mokytojų, ūkininkų, mechanikų ir kitų viduriniosios klasės žmonių. Iki B.Madoffo arešto praeitų metų gruodį daugelis jų laimingai gyveno išėję į pensiją, o dabar sunkiai besuduria galą su galu.

Kaltintojai nurodė, kad B.Madoffui investuotojai davė apie 13 mlrd. dolerių. Pats finansininkas kalbėjo praradęs apie 50 mlrd. dolerių. Manoma, jog tokią sumą jis būtų galėjęs išmokėti, jeigu pinigai būtų buvę tinkamai investuoti.

Visai neseniai buvęs rinkų numylėtinis, turėjęs viską auksu verčiančio karaliaus Mido prisilietimo savybę, dabar B.Madoffas kamuojasi mažytėje kalėjimo kameroje, kovo mėnesį prisipažinęs 11 kaltinimų sukčiavimu, melagingu liudijimu ir vogimu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų