Pereiti į pagrindinį turinį

V.Putinas prieš Vakarus

2013-06-19 23:59
V.Putinas prieš Vakarus
V.Putinas prieš Vakarus / "Reuters" nuotr.

Didžiojo aštuoneto (G8) susitikime Rusijos bei JAV vadovai Vladimiras Putinas ir Barackas Obama rėmė ietis dėl Sirijos. Abu pabrėžė, kad nuomonės skiriasi, tačiau Ženevos konferenciją būtina surengti.

Pirmąsyk po gana ilgos pertraukos G8 suvažiavime dalyvavęs V.Putinas, atrodo, neketino nusileisti dėl paramos Sirijos vadovo Basharo al Assado režimui. Londone prieš susitikimą jis pareiškė, kad Rusija jokių tarptautinių normų nepažeidžia, o Vakarus įspėjo, kad sukilėlių apginklavimas – prastas sprendimas.

Britų premjeras pareiškė, kad nuomonės dėl kai kurių klausimų sutapo. Tai tvirtino ir B.Obama, kalbėdamas apie politines derybas tarp Sirijos vyriausybės ir opozicijos, tačiau kalbant apie ginklus, kuriuos Rusija parduoda B.al Assadui, o Vakarai planuoja skirti sukilėliams, kompromisas nebuvo pasiektas.

Rusija ir JAV gegužę susitarė ieškoti galimybių nutraukti kraujo liejimą, sušaukiant Sirijos taikos konferenciją. Tačiau per pastarąsias kelias savaites buvo didelių nesutarimų.

Pasak Maskvos, JAV žvalgybos pareiškimai, kad B.al Assado režimas naudojo cheminius ginklus, yra neįtikinami. Rusija perspėjo Vašingtoną nedaryti tokios pat klaidos kaip invazija į Iraką, kuri buvo grindžiama pareiškimais, jog tos šalies diktatorius Saddamas Husseinas turi masinio naikinimo ginklų.

Pirmąją viršūnių susitikimo dieną Rusija griežtino konfrontacinę retoriką sakydama, kad neleis Sirijoje nustatyti neskraidymo zonos.

Per B.Obamos ir V.Putino susitikimą buvo justi įtampa. O Kanados premjeras Stephenas Harperis žodžių į vatą nevyniojo.

"Kalbėkim tiesiai – štai kas tai yra: G7 plius vienas", – pareiškė S.Harperis, turėdamas omenyje Rusijos narystę šiame išsivysčiusių valstybių klube. Tiesa, vienas Rusijos atstovas tučtuojau atsakė, kad Kanados vyriausybės vadovas nesulaikė emocijų.

"Aš tų emocijų nevertinčiau per daug rimtai", – teigė Rusijos diplomatas Aleksejus Krasovas, keldamas prielaidą, kad S.Harperio pasisakymas buvo labiau nulemtas jo šalies vidaus politikos.

"Be abejo, kiekvienas politikas stengiasi įtikti auditorijai namie", – aiškino jis.

Beje, Vakarų šalys ir anksčiau reiškė susirūpinimą, kad Rusija gali būti neverta vietos G8 klube, kurio nare ji tapo 1997 m., vadovaujant tuomečiam prezidentui Borisui Jelcinui.

Praeitais metais V.Putinas nusprendė nevykti į G8 viršūnių susitikimą Kamp Deivide ir pirmajam vizitui užsienyje per savo naująją kadenciją pasirinko kaimynę Baltarusiją.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų