Quantcast

„WikiLeaks“ įkūrėjas J. Assange'as paleistas į laisvę

  • Teksto dydis:

Vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as (Džulianas Asandžas) trečiadienį sudarė susitarimą dėl kaltės pripažinimo ir taip užbaigė ilgus metus trukusią teisinę dramą.

„Atrodo, kad po šio nuosprendžio galėsite išeiti iš šios teismo salės kaip laisvas žmogus“, – sakė teisėjas teisme Šiaurės Marianų salose, JAV teritorijoje Ramiajame vandenyne.

J. Assange'as pripažino savo kaltę dėl vieno kaltinimo sąmokslu gauti ir platinti informaciją apie nacionalinę gynybą, pranešė teisme esantys naujienų agentūros AFP žurnalistai.

„Dirbdamas žurnalistu, aš skatinau savo šaltinį pateikti medžiagą, kuri, kaip teigiama, buvo įslaptinta“, – teismui sakė 52 metų vyras, vilkintis juodą kostiumą su rudu kaklaraiščiu ir atgal sušukuotais plaukais.

Vašingtonas norėjo J. Assange'ą teisti dėl slaptų karinių dokumentų, susijusių su JAV karais Afganistane ir Irake, paskelbimo prieš dešimtmetį.

J. Assange'as, kuris buvo kaltinamas nuo 2010 metų paviešinęs apie 700 tūkst. įslaptintų karinių ir diplomatinių dokumentų apie minėtus konfliktus, pirmadienį buvo paleistas iš kalėjimo Jungtinėje Karalystėje.

Trečiadienį teisėjas skyrė jam penkerių metų ir dviejų mėnesių laisvės atėmimo bausmę, į kurią įskaitytas laikas, kurį jis praleido už grotų Britanijoje kovodamas dėl ekstradicijos į Jungtines Valstijas.

Pavargęs, bet atsipalaidavęs J. Assange'as per pertrauką trumpai pasijuokė iš Australijos ambasadoriaus Jungtinėse Valstijose Kevino Ruddo (Kevino Rado).

Žurnalistai ir smalsūs vietiniai gyventojai, iš kurių kai kurie vilkėjo spalvingus havajietiškus marškinėlius, užpildė nedidelę teismo salę. Vienas Saipano gyventojas AFP sakė, kad atėjo „pažiūrėti pagrindinio įvykio“.

Šiaurės Marianų salos buvo pasirinktos dėl to, kad J. Assange'as nenorėjo vykti į Jungtinių Valstijų žemyninę dalį ir dėl to, kad jos yra netoli Australijos, sakoma teismo pranešime.

Po teismo posėdžio J. Assange'as išskris į Kanberą Australijoje, socialiniame tinkle „X“ pranešė „WikiLeaks“ ir pridūrė, kad susitarimas dėl kaltės pripažinimo „niekada neturėjo įvykti“.

Po to, kai jo vyriausybė pareiškė, kad J. Assange'o byla „pernelyg ilgai užsitęsė“, o jo tolesnis įkalinimas „nieko neduoda“, Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is (Entonis Albanizis) teigė, kad susitarimas dėl kaltės pripažinimo yra „sveikintinas įvykis“.

J. Assange'o advokatė Jen Robinson (Džen Robinson) trečiadienį, kai JAV teismas išlaisvino „WikiLeaks“ įkūrėją pagal svarbų susitarimą dėl kaltės pripažinimo, pavadino „istorine diena“.

„Šiandien yra istorinė diena. Ji užbaigia 14 metų trukusią teisinę kovą“, – sakė ji žurnalistams prie teismo Saipane.

„Ji taip pat užbaigia bylą, kuri buvo pripažinta didžiausia grėsme Pirmajai pataisai XXI amžiuje“, – pridūrė ji.

J. Assange'as trečiadienį išvyko iš JAV teismo Saipane, bet su žurnalistais nekalbėjo.

AFP žurnalistai matė, kaip 52 metų vyras automobiliu išvažiavo iš teismo Šiaurės Marianų salose.

Trečiadienį iš JAV Šiaurės Marianų salų teritorijos pakilo privatus lėktuvas, kuriuo skrido J. Assange'as, pranešė AFP žurnalistai.

„WikiLeaks“ pranešė, kad lėktuvas skris į Kanberą, esančią J. Assange'o gimtojoje Australijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Komentarijus

Komentarijus portretas
Pagydė ir gali paleisti. Bus ramus tylus pilietis. Gal net versliuką kokį atodarys

Patikslinimas

Patikslinimas portretas
Išleistas iš vieno kalėjimo į kitą JAV kontroliuojamą. Šis ŠOU reikalingas Bidonui kaip rinkiminis pliusas. Apgailėtinas režimas valdo JAV.

kažin

kažin portretas
Ką apie tikrus Žurnalistus mano partijos užsakų vykdytojai černiauskai su valatkomis ir davidonytėmis
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių