Quantcast

Žemės ūkio produkcijos kainos ES per metus krito 6 procentais

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungoje pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, sumažėjo tiek žemės ūkio produkcijos, tiek ir su investicijomis nesusijusių gamybos sąnaudų kainos, trečiadienį skelbia Eurostatas.

Jo duomenimis, vidutinė žemės ūkio produkcijos kaina sumažėjo 6 proc., o žemės ūkyje naudojamų prekių ir paslaugų (su investicijomis nesusijusių gamybos sąnaudų) vidutinė kaina – 11 procentų.

ES statistikos agentūra primena, jog po sutrikimų pirmaisiais COVID-19 pandemijos metais, 2021-aisiais ir per pirmus tris 2022-ųjų ketvirčius žemės ūkio produkcijos kainos sparčiai kilo, vėliau brangimas lėtėjo ir jį keitė kainų kritimas. Pastaruoju metu žemės ūkio produkcijos ir gamybos sąnaudų kainos juda link ikipandeminių lygių.

Daugelio žemės ūkio produkcijos rūšių kainos sausį-kovą, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, keitėsi įvairiai ir kontrastingai. Ypač smarkiai krito vidutinė grūdų kaina – 28 procentais. Pieno kaina smuko 12 proc., kiaušinių ir pramoninių augalų (aliejinių sėklų, baltyminių augalų, cukrinių runkelių ir kitokios produkcijos) – 10 proc., o šviežių daržovių – 6 proc., iš jų ypač smarkiai (33 proc.) – pomidorų.

Priešingai, vidutinė bulvių kaina pakilo 22 proc., o šviežių vaisių – 20 procentų.

Iš su investicijomis nesusijusių gamybos priemonių labiausiai mažėjo trąšų ir dirvožemio gerinimo priemonių (31 proc.), pašarų (16 proc.), energijos ir tepalų (12 proc.) kainos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių