Pereiti į pagrindinį turinį

ŽIV nešiotojų byla jau Olandijos teisme

2008-10-15 09:00
ŽIV nešiotojų byla jau Olandijos teisme
ŽIV nešiotojų byla jau Olandijos teisme / AFP nuotr.

Nyderlandų karalystės gyventojai užgniaužę kvapą stebi prasidėjusį teismo procesą. Teisiami trys vyrai, mirtinų ŽIV virusu užkrėtę net 14 žmonių.

Vakarėliuose – spąstai

Kaltinimai dėl neteisėto narkotikų vartojimo ir prievartavimo pateikti trims gėjams. Jie, pasak prokurorų, rengdavo vakarėlius, į kuriuos kvietė ateiti visus susidomėjusius. Svečiai buvo svaiginami narkotikais, vėliau prievartaujami. Taip buvo užkrėsta net 14 žmonių.

Atlikus testus paaiškėjo, kad 12 aukų tikrai užsikrėtė mirtina liga – AIDS sukeliančiu imunodeficito virusu.

Šiaurės Olandijos miesto Groningeno teismas užvakar išklausė kaltinimus, bet savo verdiktą paskelbs vėliau. Jeigu teisiamieji bus pripažinti kaltais, jiems gresia iki 21 metų laisvės atėmimo bausmė. Be to, jų aukos galės tikėtis kompensacijos.

Teisiamieji savo kaltę neigia.

Kaltinamąjį paleido gydytis

Panaši byla prieš kurį laiką buvo sudrebinusi Lenkiją. Keliolika lenkių ŽIV apkrėtusio kamerūniečio Simono Molo byla iki šiol nagrinėjama Lenkijos teisme. Vos prieš tris savaites teismas leido jam išeiti į laisvę, nes kaltinamojo sveikatos būklė yra tokia, kad "jis turi būti gydomas laisvėje". Jeigu S.Molo sveikata dar pablogės, teismo procesas gali būti visai nutrauktas.

Varšuvos apygardos teismo atstovas spaudai Wojciechas Małekas sakė, jog jau kuris laikas teisiamasis buvo gydomas kalėjimo ligoninėje. Kamerūniečiui draudžiama išvykti iš Lenkijos, iš jo paimtas pasas.

2007 m. sausį suimtam S.Molui pateikta trylika kaltinimų: vienuolika – už moterų apkrėtimą ŽIV, vienas – už moters apkrėtimą AIDS liga, vienas – už šaltojo ginklo laikymą. Jam gresia kalėjimas iki dešimties metų. Pats kamerūnietis teigia nežinojęs esąs ŽIV nešiotojas.

S.Molas į Lenkiją atvyko 1999 m. kaip politinis pabėgėlis. Lenkijoje jis prisistatė esąs žurnalistas ir poetas, greitai tapo populiarus tarp Varšuvos elito.

Keršijo vyrams?

Tais pačiais metais, kai prasidėjo S.Molo teismo procesas, Lenkijoje buvo areštuota 24 metų Emilija G. Puikiai žinojusi, jog yra ŽIV nešiotoja, moteris nevengė lytinių santykių be apsaugos priemonių ir mirtinu virusu užkrėtė dešimtis vyriškių.

Pasak Lenkijos spaudos, nuo paauglystės potraukį vyresnio amžiaus vyrams jautusi Emilija G. nė vienam vėliau sutiktam vyrui neprisipažino, kad yra ŽIV nešiotoja. Maža to, mirtiną ligą sukeliančiu virusu ji stengėsi užkrėsti kuo daugiau vyrų.

Policija neatmeta galimybės, kad Emilijos G. aukomis tapo dešimtys, o gal ir šimtai vyrų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų