Pereiti į pagrindinį turinį

B. Obama patvirtino Talibano lyderio žūtį

2016-05-23 06:18
BNS inf.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pirmadienį patvirtino, kad Talibano aukščiausiasis vadas mula Akhtaras Mansouras (Achtaras Mansuras) žuvo per JAV bepiločio lėktuvo smūgį, girdamas tą operaciją kaip „svarbų pasiekimą“ pastangose atkurti taiką Afganistane.

Akhtaras Mansouras
Akhtaras Mansouras / Scanpix nuotr.

„Pašalinome organizacijos, kuri toliau rezgė sąmokslus ir rengdavo atakas prieš Amerikos bei koalicijos pajėgas, kariavo prieš Afganistano liaudį ir susivienydavo su ekstremistinėmis grupuotėmis, tokiomis kaip „al Qaeda“, lyderį“, – sakoma B.Obamos pranešime, kuriame kalbama apie šeštadienį surengtą smūgį Pakistano teritorijoje.

Talibano šaltiniai patvirtino žūtį

Aukšto rango Afganistano Talibano šaltiniai sekmadienį patvirtino savo vyriausiojo vado mulos Akhtaro Mansouro (Achtaro Mansuro) žūtį per JAV bepiločio lėktuvo smūgį Pakistane, ir sakė, kad buvo sušaukta taryba, kuri sprendžia, kas taps jo paveldėtoju.

„Tegaliu patikimai pasakyti, kad mulos Mansouro nebėra“, – vienas aukšto rango Talibano šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP.

Žinią apie A.Mansouro mirtį patvirtino du kiti aukšto rango veikėjai, kurie sakė, kad judėjimo aukščiausieji lyderiai renkasi pietvakarių Pakistane, kad paskirtų savo būsimą vadą.

„Mula Zakiras, mula Shireenas (Širinas) ir Sirajas Haqqani (Siradžas Hakanis) yra stiprūs kandidatai“, – vienas iš šaltinių nurodė AFP.

Kitas talibų šaltinis patvirtino, kad S.Haqqani, su Talibanu susijusio Haqqani (Hakanių) klano vadas ir vienas iš A.Mansouro patikėtinių, laikomas favoritu. Pasak jo, taip pat svarstoma mulos Abdul Ghani Baradaro (Abdul Ganio Baradaro) kandidatūra.

Analitikai laiko abu veikėjus artimus Pakistanui, kuris yra priglaudęs daugelį aukščiausių Talibano vadų – neva siekdamas daryti įtaką tiems kovotojams ir sugrąžinti į taikos derybas su Kabulu, prasidėjusias praeitais metais.

Kaip pranešama, A.Mansouras žuvo šeštadienio popietę per bepiločio lėktuvo smūgį Beludžistano provincijoje Pakistano pietvakariuose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų