Pereiti į pagrindinį turinį

Charkove prorusiški aktyvistai išvaryti iš vietos administracijos pastato

2014-04-07 09:19
Prorusiški protestai Charkove
Prorusiški protestai Charkove / "Reuters" nuotr.

Prorusiški demonstrantai, kurie savaitgalį užėmė srities administracijos būstinę Ukrainos rytiniame Charkovo mieste, buvo pašalinti iš to pastato, pirmadienį pranešė vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas.

„Charkovas. Srities ir miesto administracijos pastatas visiškai išvaduotas nuo separatistų. Prasidėjo darbo procesas, – A.Avakovas pirmadienio rytą parašė socialiniame tinkle „Facebook“. – Ačiū visiems, kurie padėjo. Aš dirbu Charkove. Prašau Charkovo gyventojų palaikyti adekvataus sureguliavimo procesą.“

Tuo tarpu įvykių liudininkai neigė, kad to miesto administracijos pastatas buvo išvaduotas.

Pasak jų, pirmadienį 9 val. 50 min. vietos (ir Lietuvos) laiku įėjimą į tą pastatą saugojo prorusiški aktyvistai, kurių daugelis buvo užsidėję šalmus ir prisidengę veidus kaukėmis.

Priešais įėjimą buvo pastatyta metalinė užtvara ir sukrautos padangos. Tačiau vietoje sekmadienį iškeltos Rusijos trispalvės ant pastato buvo iškelta Charkovo srities vėliava.

Liudininkai taip pat sakė, kad prie to pastato esančioje Laisvės aikštėje renkasi provakarietiškos stovyklos šalininkai, mojuojantys žydros ir geltonos spalvos Ukrainos vėliavomis.

Sekmadienio vakarą prorusiškų pažiūrų aktyvistai Charkovo tarybos pastatą, beveik nesipriešinant jį apsupusioms stiprioms milicijos pajėgoms.

Maždaug po pusvalandžio nuo šturmo pradžios protestuotojai nuo pastato numetė Ukrainos vėliavą ir vietoje iškėlė Rusijos trispalvę.

Demonstrantai taip pat užėmė vyriausybinius pastatus rytiniuose Donecko ir Luhansko miestuose.

Šie neramumai tapo dar vienu iššūkiu provakarietiškiems lyderiams Kijeve, atėjusiems į valdžią po to, kai vasario 22 dieną buvo nuverstas Kremliaus palaikomas prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Naujiesiems lyderiams tenka vadovauti ekonomikai, atsidūrusiai prie žlugimo slenksčio dėl dešimtmečius trukusio netinkamo valdymo ir korupcijos.

Tuo tarpu Rusija yra sutelkusi stiprias pajėgas prie sienų su Ukraina, o praeitą mėnesį Maskva aneksavo Krymo regioną. Keli rytiniai regionai dabar nori surengti referendumus dėl prisijungimo prie Rusijos, kai Ukrainoje vyks pirmalaikiai prezidento rinkimai gegužės 25 dieną.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų