Pereiti į pagrindinį turinį

„Greenpeace“ pateiks ieškinį EŽTT dėl „Arctic Sunrise“ aktyvistų arešto Rusijoje

2014-03-17 12:54
30 "Greenpeace" aktyvistų buvo laikomi už grotų apie du mėnesius, kol galiausiai jiems buvo pritaikyta amnestija.
30 "Greenpeace" aktyvistų buvo laikomi už grotų apie du mėnesius, kol galiausiai jiems buvo pritaikyta amnestija. / AFP nuotr.

Tarptautinė žaliųjų organizacija „Greenpeace“ apskųs Rusiją Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT) dėl jos narių arešto praeitais metais per vieną protestą prieš gręžimo darbus Arktyje, aplinkosaugos aktyvistai pranešė pirmadienį.

Rusijos saugumo pajėgos rugsėjo 30 dieną suėmė 30 „Greenpeace“ aktyvistų ir žurnalistų, taip pat areštavo jų ledlaužį „Arctic Sunrise“ per protesto akciją prie vienos gręžimo platformos Barenco jūroje, priklausančios valstybinei dujų ir naftos milžinei „Gazprom“.

Tie 30 asmenų, tarp kurių buvo keturi Rusijos piliečiai, buvo laikomi už grotų apie du mėnesius, kol galiausiai buvo paleisti už užstatą, o galiausiai jiems buvo pritaikyta Kremliaus inicijuota amnestija.

„Greenpeace“ nori prisiteisti kompensaciją ir Maskvos pareiškimą, kada taikių protestuotojų areštas buvo neteisėtas, nes jis pažeidė organizacijos narių teisę į laisvę ir žodžio laisvę, užtikrinamą Europos žmogaus teisių konvencijos, kurią Rusija yra ratifikavusi.

„Manau, Arkties 30-ukas buvo sulaikytas ir kalinamas šiurkščiai pažaidžiant galiojančius tarptautinius ir Rusijos įstatymus, – sakoma advokato Sergejaus Goluboko pareiškime. – Rusijos valdžios reakcija buvo visiškai neproporcinga vykusiam taikiam protestui.“

„Greenpeace“, kurios būstinė įsikūrusi Amsterdame, nurodė, kad EŽTT susirašinėjimas su Rusija dėl šio ieškinio gali trukti ilgiau nei metus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų