Pereiti į pagrindinį turinį

Nukauti „Charlie Hebdo“ redakcijos ir žydų parduotuvės užpuolikai

2015-01-09 16:50 diena.lt inf.

Prancūzijoje du broliai, Cherifas (Šerifas) ir Saidas Kouachi (Kvaši), kurių ieškota dėl įtarimų 12 žmonių nužudymu satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje, penktadienį vakare buvo nukauti, kai policija šiauriau Paryžiaus atakavo spaustuvę, kurioje broliai buvo užsidarę su keliais įkaitais, pranešė pareigūnai.

Pasak vieno šaltinio policijoje, maždaug tuo pačiu metu per kitą policijos operaciją nukautas buvo ir kitas įkaitų pagrobėjas košerinių produktų parduotuvėje Paryžiaus rytuose. Šis įkaitų grobikas siejamas su ta pačia islamistų grupuote, kaip ir minėti du broliai.

Pasak vieno policijos pareigūno, Kouachi brolių Damartin an Gelio miestelyje spaustuvėje laikyti įkaitai visi saugūs.

Tuo tarpu įkaitų likimas žydų parduotuvėje Paryžiaus rytuose nėra aiškus. Per Prancūzijos televiziją rodyti po susišaudymo pradžioje iš pastato bėgantys žmonės, bet vėliau vienas šaltinis policijos profsąjungoje sakė, kad keturi įkaitai gali būti negyvi; pasak jo, iš viso įkaitų čia buvo apie 20.

Agentūros AFP šaltinis sakė, kad po operacijos parduotuvėje suskaičiuoti penki negyvi žmonės, keturi jų – įkaitai, ir dar keturi „rimtai sužeisti“.

Naujienų agentūrai „The Associated Press“ du skirtingi policijos pareigūnai minėjo keturis žuvusius: tris įkaitus ir vieną jų pagrobėją, Amedy Coulibaly (Amedi Kulibalį).

Bėgliai: norime mirti kaip kankiniai

Vienas Prancūzijos įstatymų leidėjas, esantis centre, koordinuojančiame įtariamų satyrinio leidinio „Charlie Hebdo“ redakcijos užpuolikų gaudynes, penktadienį nurodė, kad bėgliai pareiškė „norintys mirti kaip kankiniai“.

Tai Yves'as Albarello (Ivas Albarelas televizijai iTELE sakė po to, kai buvo užmegztas ryšys su įtariamais teroristais, pagrobusiais vieną įkaitą ir užspeistais į šiaurės rytus nuo Paryžiaus.

Y.Albarello nurodė esantis šios operacijos štabe.

Damarten an Goelio miestelio, kuriame vyksta ta policijos operacija, atstovė Audrey Taupenas (Odri Topena) sakė, kad pareigūnai užmezgė kontaktą telefonu, norėdami susitarti su įtariamaisiais dėl galimybės saugiai evakuoti vieną mokyklą, esančią netoli spaustuvės, kurioje yra užspeisti bėgliai.

Pasak jos, įtariamieji sutiko.

Virs miestelio skraidė bent trys sraigtasparniai. Netoliese esantis Paryžiaus pagrindinis Charles'o de Gaulle'o (Šarlio de Golio) oro uostas uždarė du takus atvykstantiems reisams, kad nebūtų sutrikdyta ta policijos operacija, nurodė vienas oro uosto atstovas.

Miestelio valdžia paragino gyventojus neišeiti iš namų.

Kelios mokyklos evakuojamos.

Apie 200 vaikų iš vaikų darželio, pradinės mokyklos ir vidurinės mokyklos „bus pervežti į miestelio sporto salę, iš kur tėvai juos galės pasiimti“, sakė miestelio tarybos atstovė.

Krautuvėje žuvo du žmonės

Paryžiaus rytiniame rajone penktadienį žuvo du žmonės košerinio maisto krautuvėje, kurioje su keliais įkaitais yra užsidaręs ginkluotas užpuolikas, pranešė agentūrai AFP vienas oficialus šaltinis.

Tuo tarpu Prancūzijos policija paskelbė vieno vyro ir moters nuotraukas; jiedu ieškomi dėl policininkės nužudymo ketvirtadienį; spėjama, kad jie abu šiuo metu yra užsidarę su įkaitais košerinėje krautuvėje.

Paskelbta, kad tai 32-ejų vyriškis Amedy Coulibaly (Amedi Kulibalis) ir 26-erių moteris Hayat Boumeddiene (Hajat Bumedjen), kurie esą „ginkluoti ir pavojingi“.
Anksčiau minėta, kad du žmonės sužeisti, penki paimti įkaitais per išpuolį šioje krautuvėje.

Įtariama, kad užpuolikas yra tas pats asmuo, kuris ketvirtadienį nušovė policininkę.

Vienas policijos šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP, kad įtariamasis yra susijęs su dviem broliais, kaltinamais 12 žmonių nužudymu.

Nustatė policininkė žudiko tapatybę

Prancūzijos policija nustatė įtariamąjį, ketvirtadienį nušovusį vieną policijos pareigūnę Paryžiaus pietiniame priemiestyje Monrūže, ir sulaikė du jo aplinkos asmenis, pranešė vienas šiam tyrimui artimas šaltinis.

„Įtariamasis buvo nustatytas. Du jam labai artimi žmonės buvo sulaikyti“, – sakė šaltinis.

Pėdsakai – Jemene

Vienas iš dviejų brolių, įtariamų įvykdžius kruviną ataką prancūzų satyrinio savaitraščio redakcijoje, 2011 metais lankėsi Jemene, kur susitiko su dabar jau mirusiu „al Qaeda“ pamokslininku Anwaru al Awlaki (Anvaru Aulakiu), penktadienį sakė aukšto rango šaltinis Jemeno žvalgyboje.

Pasak šaltinio, Saidas Kouachi (Saidas Kvaši) 2011 metais kelis mėnesius buvo Jemene, kaip užsienietis, atvykęs religinėms studijoms, tačiau nėra patvirtintos informacijos apie tai, ar jį mokė „al Qaeda“ Arabijos pusiasalyje“ (AQAP) – vienas aktyviausių „Al Qaeda“ padalinių.

 

 

 

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų