Pereiti į pagrindinį turinį

B. Obama giria Kongresą už spartą rengiant atkirtį „Islamo valstybės“ džihadistams

2014-09-19 10:11 diena.lt inf.
Barackas Obama
Barackas Obama / AFP nuotr.

Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ketvirtadienį sveikino Kongresą už tai, kad šis parėmė jo planą aprūpinti ginklais nuosaikius sirų sukilėlius, ir gyrė Prancūziją, kad ji nusprendė prisijungti antskrydžių Irake.

Tai dvi svarbios B.Obamos pergalės jo kampanijoje, kurios tikslas - sunaikinti džihadistų grupuotę „Islamo valstybė“ (IS).

Tuo tarpu amerikiečių lėktuvai smogė IS kovotojų rengimo stovyklai per pirmąjį antskrydį, kuris nebuvo skirtas tiesiogiai paremti irakiečių ar kurdų pajėgas. Jis surengtas Vašingtonui suintensyvinus spaudimą sunitų ekstremistų grupuotei.

Parodydamas vieną iš retų tarppartinio bendradarbiavimo pavyzdžių politiškai susiskaldžiusiame Vašingtone, JAV Senatas ketvirtadienį 78 balsais prieš 22 pritarė Atstovų Rūmų jau patvirtintam B.Obamos planui kartu su antskrydžiais, kuriuos prezidentas jau anksčiau pažadėjo rengti Sirijos teritorijoje, taip pat aprūpinti ginklais su IS kovojančius nuosaikius sirų sukilėlius.

Netrukus po Senato balsavimo B.Obama per televiziją pasidžiaugė palaikymu jo strategijai, kurį užsitikrino viešosios nuomonės apklausoms rodant, kad amerikiečiai pritaria smūgiams prieš IS, nors abejoja, kad jie duos rezultatų.

„Noriu padėkoti Kongreso lyderiams už spartą ir rimtumą, kuriuos jie parodė šiuo skubiu klausimu“, - sakė B.Obama.

„Tie teroristai manė, kad gali mus įbauginti ar priversti mus nusisukti nuo pasaulio“, - sakė prezidentas.

„Tačiau šiandien jie gauna tokią pat griežtą pamoką, kokią gavo anksčiau buvę niekingi tironai ir teroristai“, - pridūrė jis.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) pranešė, kad jo šalis prisijungs prie Jungtinių Valstijų antskrydžių kampanijos prieš IS, tačiau tik Irake.
„Kai tik nustatysime taikinius, imsimės veiksmų... per trumpą laiką“, - pažadėjo jis.

B.Obama gyrė šį „vienos seniausių ir artimiausių“ Amerikos sąjungininkių sprendimą, kuris yra svarbus laimėjimas prezidentui, tvirtinančiam, kad jis buria plačią tarptautinę koaliciją kovai su IS.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų