Pereiti į pagrindinį turinį

JT humanitarinės pagalbos vadovė: Ukrainoje dar nėra humanitarinės krizės

2014-06-17 06:36
Scanpix nuotr.

Situacija Ukrainos rytuose pablogėjo, tačiau humanitarinės krizės ten dar nėra, pirmadienį Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai sakė JT humanitarinės pagalbos koordinatorė Valerie Amos (Valeri Eimos).

Rusijos prašymu JT generalinio sekretoriaus pavaduotoja humanitariniams reikalams iš Ženevos vaizdo konferencijos būdu dalyvavo už uždarų durų vykusiame Saugumo Tarybos susitikime. Rusija birželį pirmininkauja Tarybai.

Rusijos ambasadorius prie JT Vitalijus Čiurkinas žurnalistams sakė, kad situacija Ukrainos rytuose „toliau blogėja“, ir pasmerkė „Ukrainos ginkluotųjų pajėgų beatodairišką jėgos naudojimą“.

Diplomatas paminėjo atakas prieš ligonines ir sakė, kad „per pastarąsias dešimt dienų pabėgėlių skaičius Rusijoje pasiekė 60 tūkst.“.

Jungtinės Valstijos, Prancūzija ir Didžioji Britanija užginčijo šiuos Maskvos pateiktus skaičius, o V.Amos nurodė, kad tik 4 600 ukrainiečių oficialiai pasiprašė prieglobsčio Rusijoje, sakė Vakarų diplomatai.

Pasak jų, V.Amos posėdžio dalyvius įspėjo, kad „neradus politinio sprendinio mes galime susidurti su humanitarine krize“.

V.Čiurkinas pabrėžė, jog Rusija toliau stengsis, kad Saugumo Taryba priimtų rezoliuciją dėl humanitarinės situacijos Ukrainoje, ir kad Maskva pateikė kiek pataisytą dokumento versiją.
Pirmąjį rezoliucijos projektą dėl Ukrainos Rusija pateikė birželio pradžioje.

Dokumento projekte, kurį Vakarų šalys sutiko labai santūriai, reikalaujama nedelsiant nutraukti smurtą, skelbti tvarias paliaubas, o Jungtinės Tautos raginamos aktyviau prisidėti prie pastangų sureguliuoti padėtį.

Naujoje rezoliucijos versijoje atsižvelgiama į kai kurias kritiškas Vakarų pastabas ir „minimi fundamentalūs tarptautinės teisės principai, tokie kaip suverenumas ir teritorinis vientisumas“ - tai padaryta siekiant užsitikrinti visų Saugumo Tarybos narių paramą, sakė Rusijos ambasadorius.

Jis taip pat pabrėžė, jog yra „nusivylęs“, kad Taryba nepaskelbė deklaracijos, smerkiančios išpuolį prieš Rusijos ambasadą Kijeve, nurodęs, jog dokumentą „blokavo Lietuvos delegacija“.

Daugiau naujienų