Pereiti į pagrindinį turinį

JT: kovai su Ebolos virusu reikia milijardo JAV dolerių

2014-09-16 16:13 diena.lt inf.
Reuters nuotr.

Kovai su Ebolos viruso protrūkiu Vakarų Afrikoje reikia beveik 1 mlrd. JAV dolerių, antradienį pranešė Jungtinės Tautos (JT) apie per mėnesį daugiau nei dvigubai išaugusį finansavimo poreikį.

JT humanitarinės pagalbos koordinatorė Valerie Amos (Valeri Eimos) Ženevoje žurnalistams sakė, kad susiduriama su „milžinišku finansavimo iššūkiu“ ir stipraus tarptautinio postūmio poreikiu, siekiant pažaboti virusą, nuo kurio jau žuvo 2 641 žmogus, ir perspėjo, kad iki šių metų pabaigos užsikrėtusių gali būti 20 tūkstančių.

„Jeigu nesiimsime efektyvių veiksmų dabar, Ebola gali sukelti didelę humanitarinę krizę šiuo metu viruso paliestose šalyse“, – sakė ji žurnalistams.

V.Amos perspėjo, kad Gvinėjos, Siera Leonės ir Liberijos galimybės patenkinti pačius būtiniausius poreikius „yra ant subliuškimo ribos“.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) antradienį sieks „pakeisti įvykių kryptį“ dėl Ebolos viruso protrūkio, įsakydamas 3 tūkst. Amerikos kariškių vykti į Vakarų Afriką ir pradėdamas didelę sveikatos apsaugos darbuotojų rengimo bei higienos programą.

Laukiama, kad tokį pranešimą B.Obama padarys Ligų kontrolės ir prevencijos centruose (CDCP) Atlantoje, kur susitiks su JAV sveikatos apsaugos vadovais.

Dauguma naujų JAV pastangų bus sutelkta skurdžioje Liberijoje – labiausiai dėl Ebolos protrūkio kenčiančioje šalyje.

JAV patarėjai Liberijoje taip pat parengs iki 500 sveikatos apsaugos darbuotojų per savaitę – taip siekiama pagerinti tiesioginę medicininę priežiūrą ir prastą sveikatos apsaugos infrastruktūrą.

Be to, Vašingtonas nusiųs į Liberiją 65 visuomenės sveikatos korpuso darbuotojus. Jie vadovaus JAV kariškių ligoninei, apie kurią buvo paskelbta anksčiau ir kurioje bus gydomi Ebolos virusu užsikrėtę sveikatos apsaugos darbuotojai, ir joje dirbs.

Jungtinių Tautų skaičiavimais, reagavimui į šią krizę prireiks 987,8 mln. JAV dolerių, iš kurių maždaug pusės reikia labiausiai nuo viruso kenčiančioje Liberijoje.

Naujausiais Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, iki penktadienio per didžiausią pasaulyje Ebolos viruso epidemiją užsikrėtė 4 985 žmonės, iš kurių 2641 mirė.

JT perspėja, kad iki šių metų pabaigos užsikrėtusių Ebolos virusu gali būti 20 tūkstančių, iš kurių 16 proc. – Gvinėjoje, 34 proc. – Siera Leonėje ir 40 proc. Liberijoje.

Jeigu tarptautinė bendruomenė ir viruso paliestos šalys reaguos greitai ir energingai, viruso plitimas iki metų pabaigos turėtų pradėti lėtėti ir visiškai nutrūkti iki 2015 metų vidurio, nurodoma JT dokumente.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų