Pereiti į pagrindinį turinį

NATO stebi Rusijos ginkluotųjų pajėgų telkimą palei Ukrainos sieną

2014-11-07 15:32 diena.lt inf.
AFP nuotr.

NATO nustatė Rusijos karinių dalinių ir technikos telkimą prie Ukrainos sienos ir tikrina pranešimus, kad rusų tankai, kirtę sieną, įvažiavo į Ukrainos teritoriją, sakė vienas NATO karininkas penktadienį.

„Mums žinomi pranešimai, kad Rusijos kariai ir tankai kirto Ukrainos ir Rusijos sieną, ir tikriname juos. Galime patvirtinti neseniai įvykusį Rusijos kariuomenės ir ginkluotės telkimą prie rytinės Ukrainos sienos“, – sakė naujienų agentūrai „Reuters“ karininkas, prašęs neminėti jo pavardės.

„Jeigu toks įvažiavimas į Ukrainą bus patvirtintas, tai bus dar vienas Rusijos agresijos įrodymas ir tiesioginis jos dalyvavimas Ukrainos destabilizavime“, – sakė jis po Ukrainos kariškių pranešimo, kad karinės technikos kolona, kurioje yra 32 tankai ir kitokia sunkioji ginkluotė, įvažiavo į Ukrainą iš Rusijos teritorijos.

Kariuomenės atstovas Andrijus Lysenka nurodė, kad kolona, sudaryta iš 32 tankų, 16 haubicų ir 30 sunkvežimių, vežančių karius ir įrangą, ketvirtadienį per sieną įvažiavo į sukilėlių kontroliuojamą teritoriją Luhansko srityje.

Kita kolona – iš sunkvežimių ir trijų mobiliųjų radiolokacijos stočių – kirto sieną kitoje vietoje tame pačiame regione, pridūrė A.Lysenka.

Perspėjo A. Merkel dėl augančio konflikto rytinėje Ukrainos dalyje

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka penktadienį pranešė, kad kalbėjosi su Vokietijos kanclere Angela Merkel telefonu ir ją perspėjo, jog separatistinis konfliktas rytinėje Ukrainoje auga dėl „reikšmingų“ rugsėjo 5 dienos paliaubų sutarties pažeidimų.

„Prezidentas atkreipė dėmesį į reikšmingus nukrypimus nuo Minsko (paliaubų) protokolo vykdymo, kurie veda prie dar didesnio konflikto eskalavimo“, – nurodoma prezidento interneto svetainėje paskelbtame pranešime.

Pasak prezidento, Rusijos eilinio humanitarinio konvojaus siuntimas be ukrainiečių pasieniečių ir muitinės kontrolės, be Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto vadovavimo, yra tarptautinės teisės pažeidimas ir trukdo pastangoms taikiai sureguliuoti padėtį Donbase.

Tuo tarpu Donbaso gyventojams skirtos ukrainiečių humanitarinės pagalbos neįmanoma perduoti dėl prorusiškų separatistų veiksmų, nurodoma pareiškime.

Daugiau naujienų