Pereiti į pagrindinį turinį

Paryžius sužlugdė neišvengiamus išpuolius prieš bažnyčias

2015-04-22 13:08 diena.lt inf.
AFP nuotr.

Paryžiuje buvo suimtas kompiuterijos studentas, įtariamas planavęs išpuolius prieš „vieną ar dvi bažnyčias“, trečiadienį pranešė Prancūzijos, dar neatsigavusios nuo prieš tris mėnesius šalį sukrėtusių kruvinų išpuolių, vidaus reikalų ministras.

Po gluminančios incidentų virtinės pareigūnai sekmadienį Paryžiuje sulaikė 24 metų prancūzų ir alžyriečių kilmės vyrą, žinomą saugumo tarnyboms, į kurių akiratį jis praėjusiais metais pateko dėl ketinimų vykti į Siriją, kai jis pats iškvietė policiją dėl šautinės žaizdos kojoje.

„Keletas karo ginklų, rankinių ginklų, amunicijos, neperšaunamų liemenių ir kompiuterinės ir telefoninės įrangos“ buvo vėliau rasti jo namuose ir automobilyje, sakė žurnalistams vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as (Bernaras Kazenevas).

Be to, jo DNR pėdsakų buvo rasta jaunos moters iš šiaurinės Prancūzijos, kuri mirė savaitgalyje neaiškiomis aplinkybėmis prie Paryžiaus, automobilyje.

B.Cazeneuve'as sakė žurnalistams, kad, be ginklų, policija taip pat rado išsamios tiriamosios medžiagos, „aiškiai rodančios, kad tas asmuo planavo įvykdyti neišvengiamą išpuolį prieš vieną ar dvi bažnyčias“.

Jo bute taip pat buvo rasta įrodymų, kad jis yra susijęs su islamistais, tačiau tiesioginių įkalčių, kad jis tiesiogiai priklauso kokiai nors organizuotai grupei nebuvo aptikta.

Atsitiktinis areštas

Planuojami išpuoliai buvo atsitiktinai sužlugdyti, kai įtariamasis sekmadienį ryte iškvietė policiją nurodęs, kad jis esąs sužeistas, sakė šaltiniai policijoje.

Atvykę pareigūnai įtariamojo kojoje rado kulką. Vyras pareiškė, kad buvęs sužeistas per sąskaitų suvedimą, bet policininkai neatmeta versijos, jog jis galėjęs netyčia susižaloti pats.

Policininkai vyro paliktais kraujo pėdsakais atsekė iki jo automobilio ir jame rado dalį to „arsenalo“, kurį paminėjo B.Cazeneuve'as.

Jie iškrėtė jo namus pietrytiniame Paryžiuje ir rado inkriminuojančios tiriamosios medžiagos jo kompiuteryje.

Keli jo šeimos nariai ir pažįstami, kai kurie jų reiškę simpatijas radikaliam islamui, irgi buvo suimti, nurodė šaltiniai.

Atliekant tyrimą policija įtariamojo DNR buvo aptikta 32 metų Aurelie Chatelain (Oreli Šatlen) automobilyje. Ši niekur nedirbanti šokio entuziastė savaitgalyje buvo rasta negyva prie Paryžiaus esančiame Vilžiuife – kaip tik šio miesto bažnyčios buvo pasirinktos kaip galimi teroro išpuolio taikiniai.

Vis dėlto kuo dar yra grindžiamos suimtojo sąsajos su nužudytąja kol kas nenurodoma.

Paslaptinga nužudymo sąsaja

A.Chatelain kūnas buvo aptiktas sekmadienį rytą jos automobilyje. Į šokėją buvo šauta tris kartus.

Į sostinę iš šiaurinės Prancūzijos dukrą auginanti motina atvyko dėl pilateso makštos kursų, ir dar šeštadienio vakarą savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašė esanti labai laiminga, jog gali būti Paryžiuje.

Maždaug po devynių valandų jos lavoną aptiko praeiviai, pamatę iš automobilio virstančius dūmus, kurie ėmė kilti perkaitus nešiojamajam kompiuteriui.

Vienas šaltinis teisėsaugoje sekmadienį AFP sakė, kad tyrėjai nagrinėja įvairias versijas, taip pat tai, kad ji galėjo būti nužudyta atsitiktinai.

Bet sugniuždytas aukas tėvas Jeanas-Lucas (Žanas-Liukas) pirmadienį AFP tikino, kad penkerių metų Juliette (Žiuljet) motina neturėjo priešų.

„Mergaitės tėvas ... ir mano duktė išsiskyrė prieš kelerius metus, bet jie gerai sutaria“, – sakė jis.

B.Cazeneuve'as trečiadienį pažadėjo, kad bus ištirta, kodėl A.Chatelain buvo nužudyta, ir pabrėžė, kad šalis susidūrė su „beprecedente teroristų grėsme“.

Į Siriją ir Iraką kautis džihadistų gretose išvyko šimtai prancūzų, kur jie sudaro kone pusę visų kovotojų islamistų iš Europos, rodo ataskaita, kurią parengė Senatas, aukštesnieji parlamento rūmai.

Valdžia nuogąstauja, kad kai kurie jų, sugrįžę namo, gali ryžtis rengti išpuolius savo žemėje.

Prancūzijos ministras pirmininkas Manuelis Vallsas (Manuelis Valsas) perspėjo trečiadienį, kad ekstremistai siekia suskaldyti šalį.

„Teroristai taikosi į Prancūziją, kad suskaldytų mus, o mūsų atsakas turi būti, suprantama, ginti piliečius, bet taip pat susitelkti, susivienyti ir labai ryžtingai sutikti šią teroristinę grėsmę“, – Prancūzijos televizijai sakė M.Vallsas.

Pastarasis mįslingas incidentas, akivaizdu, vėl sukels nerimo bangą Prancūzijoje, kuri vis dar nėra atsigavusi nuo sausio 7-9 dienos išpuolių prieš satyrinį žurnalą „Charlie Hebdo“ ir košerinio maisto parduotuvę, per kuriuos žuvo 20 žmonių, įskaitant tris užpuolikus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų