Pereiti į pagrindinį turinį

Policijos nušauto juodaodžio berniuko šeimai sumokės 6 mln. dolerių

2016-04-26 06:58
BNS inf.

JAV Klivlando miestas pasiekė 6 mln. dolerių (5,33 mln. eurų) susitarimą su 12-mečio Tamiro Rice'o (Tamiro Raiso), kurį laikantį žaislinį ginklą nušovė policija, šeima.

Scanpix nuotr.

Pagal susitarimo sąlygas Klivlandas nepripažįsta jokio įstatymo pažeidimo, rodo pirmadienį apygardos teismo Ohajuje paskelbtos detalės.

Šiuo susitarimu, kuriam dar turi pritarti paveldėjimo reikalų teismas, miestas apsaugomas nuo galimo federalinio pilietinių teisių teismo, kuris reikštų naują jo policijos tikrinimą.

Afroamerikiečio T.Rice'o mirtis nuo baltaodžio policininko rankos 2014 metų lapkritį buvo vienas iš visos virtinės daug dėmesio sulaukusių incidentų, susijusių su policijos smurtu afroamerikiečių atžvilgiu ir išprovokavusių protestus visoje šalyje.

Kelios iš tų bylų baigėsi daugiamilijoniniais susitarimais tarp miestų ir aukų šeimų.

Stebėjimo kameros užfiksavo, kaip T.Rice'as buvo mirtinai sužeistas per kelias sekundes po to, kai, į įvykio vietą atvažiavus patruliniam automobiliui, jis pradėjo traukti iš už juosmens žaislinį ginklą. Berniukas po kelių valandų mirė ligoninėje.

T.Rice'o šeimos advokatai sakė, kad „joks pinigų kiekis negali adekvačiai kompensuoti“ giminaičiams už jų netektį.

„Tokioje situacijoje kaip ši nėra tokio dalyko kaip užbaigimas ar teisingumas. Niekas nesugrąžins Tamiro“, – priduriama jų pareiškime.

„Jo nereikalinga ir pirmalaikė mirtis palieka žiojinčią skylę jį pažinojusiems ir mylėjusiems (žmonėms), kuri niekada negalės būti užpildyta“, – sakė advokatai.

Jie taip pat smerkė „policijos smurto problemą, ypač spalvotųjų bendruomenėse“, kurią pavadino „mūsų šalį varginančia krize“.

Klivlando meras Frankas Jacksonas (Frenkas Džeksonas) kalbėjo apie „sunkų metą“ miestui.

„Nėra kainos, kurią galėtum paskirti už 12 metų vaiko gyvybės praradimą, – sakė jis reporteriams. – Klivlando mieste to neturėjo įvykti“.

Pernai didžioji žiuri atsisakė pateikti kriminalinius kaltinimus tame incidente dalyvavusiems policijos pareigūnams: patruliui naujokui Timothy Loehmannui (Timočiui Lemanui) ir jo partneriui Frankui Garmbackui (Frenkui Garmbakui).

Tuometinis Kajahogos apygardos prokuroras Timothy McGinty (Timotis Magintis) sakė, jog žiuri nustatė, kad tas incidentas buvo „žmogaus klaidos, visų tą dieną dalyvavusiųjų klaidų ir neteisingo supratimo“, rezultatas, o ne nusikalstamas veiksmas.

Pareigūnai reagavo į pagalbos skambutį, kuriuo buvo pranešta apie žmogų, turintį „turbūt netikrą“ ginklą.

„Ten yra vaikinas su pistoletu. Jis turbūt netikras, bet jis nukreipia jį į visus, – sakė skambinęs žmogus. – Nežinau, ar jis tikras, ar ne“.

Savo skunde T.Rice'o šeima kaltino miestą aplaidumu ir sakė, kad dispečeriai turėjo pasakyti pareigūnams apie skambinusio asmens komentarą, kad tas ginklas tikriausiai yra žaislinis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų